Autá parkujú na pásoch pre nevidiacich

18.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ašpirácie na charakter mesta vyhľadávaného turistami odďaľuje nielen nadbytok nečistoty v uliciach, ale aj nedostatok ohľaduplnosti dokonca aj zo strany verejných inštitúcií.

Ten sa prejavuje najmä v malej ústretovosti voči hendikepovaným. Verejnosť už vníma nedostatok úprav vychádzajúcich v ústrety občanom so sťaženou schopnosťou pohybu, menej si uvedomuje, ako málo robíme pre spoluobčanov s poruchami zraku. Vlastne okrem zvukových signálov spriahnutých so svetelnými na svetelne riadených križovatkách nerobíme nič.

Milým prekvapením preto bola vodiaca línia, ktorú mesto dalo zriadiť na Obchodnej ulici. Metodička pre prevenciu architektonických bariér Slovenskej únie nevidiacich a slabozrakých Marcela Rukovanská hovorí: „Vodiace línie nie sú nutné všade, tam, kde sú jasné hranice priestorov, ich netreba. Na Obchodnej ulici sme ich presadili, pretože na jednej strane chodník splýva s vozovkou, množstvo obchodov má dvere zväčša otvorené a tak tu vlastne nie je súvislý múr, ktorý by mohol človeka s problémami zraku viesť.“

A práve na týchto líniách zvyknú parkovať vozidlá s povolením na vjazd do pešej zóny. Bolo tak aj 9. júna, keď nás na túto skutočnosť upozornil náš čitateľ. Overili sme si to. Na vodiacej línii parkovalo osemnásť áut.

Na naše upozornenie s výslovným zdôraznením, že ide o blokovanie vodiacej línie, tam Mestská polícia Bratislava vyslala hliadku. O jej zisteniach nám hovorca Mestskej polície Peter Pleva napísal, vraj hliadka skonštatovala, že sa nikto dopravného priestupku nedopustil. Bolo 8.57 h a všetky kontrolované autá mali platné povolenie na vjazd. O státí na vodiacej línii ani slovko. Ako sme si telefonicky overili, vlastne to polícia ani nekontrolovala.

V súčasnosti sa otázkou, ako ochrániť vodiacu líniu, aby mala zmysel, zaoberá magistrát.

Gustav Bartovic

Na vodiacom páse pre nevidiacich na Obchodnej ulici stálo auto aj popoludní 16. júna 2008.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?