Pohrebné služby vraj odrážajú náklady

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pred dvomi týždňami sme otvorili tému pohrebníctva a správy cintorínov z pohľadu mestských častí, v tomto vydaní dávame priestor mestskej pohrebníckej organizácii Marianum.

Mestské časti tlmočia názor občanov, že služby pohrebníctva sú pridrahé, podľa Miloslava Hrádka, riaditeľa organizácie, však tržby za starostlivosť o hrobové miesta zďaleka nepokrývali náklady s tým spojené. „My nielenže opatrujeme cintoríny, ale prevádzkujeme aj pohrebnú službu, viazareň vencov a krematórium. Spravovali sme aj isté mestské nehnuteľnosti a z týchto ziskových aktivít sme financovali správu cintorínov,“ uviedol. Nehnuteľnosti, ktoré ročne organizácii prinášali osem miliónov, mesto postupne odpredáva. Ak chcú do cintorínov investovať, aby vo všetkých napríklad vymenili nekvalitný asfalt za zámkovú dlažbu ako v Čunove, musia si prostriedky vytvoriť. Ekonomiku ovplyvní aj počasie, bežne cintoríny vykášali päťkrát ročne, tento rok majú za sebou sedem kosieb a najmenej dve ich ešte čakajú. M. Hrádek poukazuje aj na dopad rastu cien pohonných hmôt a energií, aj na súvislosť medzi úrovňou správy a jej cenou, terajšie ceny podľa neho zodpovedajú nákladom. Ako dodal, najviac úsilia o odčlenenie cintorína prichádza z mestských častí, kde majú najviac neplatičov, pričom vyjadrenia z niektorých mestských častí ho „prekvapili a rozladili“.

Podľa M. Hrádka by si mestské časti možno vedeli pomôcť tým, že pri kosení by sa s likvidáciou rastlinného odpadu obrátili na blízky poľnohospodársky podnik, čo by usporilo náklady na dopravu a celkom odstránilo poplatky za likvidáciu odpadu. M. Hrádek by bol rád, keby sa Marianum dokázalo s mestskými časťami na tomto dohodnúť, potom by bolo možné uvažovať o diferencovaných sumách za správu cintorínov. Neverí však, že by malé mestské časti vedeli pohrebníctvo zvládnuť personálne, lebo mesto musí byť pripravené aj na katastrofický scenár.

Problém drahoty spočíva podľa neho i v tom, že najmä starší obyvatelia s nižšími príjmami opatrujú päť, šesť i viac hrobov. Marianum by sa vraj vedelo s nimi dohodnúť tak, že postupne sústredí ostatky z ostatných hrobov do jedného a mohlo by to robiť pre získanie nových hrobových miest aj zadarmo. Ide totiž práve o hrobové miesta - tých má Bratislava už len na osem rokov. „Mojou politikou, konzultovanou aj na magistráte,“ hovorí, „je odčleniť prevádzku cintorínov od ostatných aktivít a riadiť ju tak, aby nebola ani stratová ani zisková, aby sa z poplatkov hradila správa cintorína a aby sa zisky z ostatných činností použili na rozvoj.“

Páčil sa vám článok?