Terming pokračuje v modernizácii kotolní

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto sa prostredníctvom spoločnosti Terming, ktorá zabezpečuje výrobu, rozvod a dodávku tepla, zapojila do kooperatívneho programu pre strednú a východnú Európu EcoLinks podporovaného americkou agentúrou pre medzinárodný rozvoj.

Program má posilniť firmy a miestne samosprávy v ich úsilí riešiť urbárne a priemyselné environmentálne problémy prostredníctvom vzájomnej spolupráce.

Spoločnosť Terming už v uplynulých štyroch rokoch začala s modernizáciou a budovaním nových tepelných zdrojov s využitím modernej riadiacej a regulačnej techniky. Tieto moderné zariadenia spaľujúce zemný plyn priniesli až 50-percentnú finančnú úsporu v nákladoch na palivo, 35-percentné zníženie spotreby primárnych palív a až 70-percentnú úsporu mzdových nákladov. Zároveň boli položené základy centrálneho dispečingu a diaľkového systému riadenia, ovládania a kontroly tepelných zdrojov.

Finančná náročnosť na komplexné budovanie diaľkového systému riadenia a nedostatok voľných finančných zdrojov však v súčasnosti nedovoľuje tento moderný spôsob prevádzkovania tepelných zdrojov plne a úspešne využiť.

Z celkového počtu 140 plynových kotolní je už 12 novoplynofikovaných a vybavených modernou regulačnou a riadiacou technikou. Zvyšných 128 kotolní rôznej vekovej štruktúry nie je vybavených žiadnou regulačnou technikou. Spoločnosť Terming preto od polovice roka 1999 začala pracovať na projekte s názvom Zvýšenie účinnosti výroby tepelnej energie, zníženie spotreby primárnych palív a zníženie znečisťovania ovzdušia aplikáciou modernej regulačnej techniky v plynových kotolniach v meste Bratislava, ktorý sa uskutočňuje pod hlavičkou EcoLinks.

Hlavným cieľom tejto časti projektu je vypracovanie štúdie slúžiacej ako podkladový materiál pre ďalšie fázy projektu, ktorým chce Terming zaviesť modernú regulačnú a riadiacu techniku v 128 kotolniach s možnosťou ich diaľkového ovládania a monitorovania cez centrálny dispečing.

Výstupom štúdie bude odporúčanie vhodnej jednotnej koncepcie nasadenia meracej a regulačnej techniky pre určité skupiny tepelných zdrojov, prípadne odporučenie určitých technológií konkrétnych výrobcov. Výsledky obsiahnuté touto štúdiou budú slúžiť ako podklad na rozhodovací proces pri zaraďovaní jednotlivých kotolní do investičného plánu na najbližšie roky.

(brn)
Páčil sa vám článok?