Súčasťou rekonštrukcie Poštovej bude aj podchod

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

V predchádzajúcom vydaní sme písali o pripravovanej rekonštrukcii Poštovej ulice, ktorá v priebehu tohto leta výrazne zmení svoj vzhľad. V tejto súvislosti sa na nás obrátili viacerí čitatelia s otázkou, či bude súčasťou rekonštrukcie aj podchod na Hodžovom námestí, ktorý je vo veľmi zlom stave.

Ako sme sa dozvedeli na miestnom úrade mestskej časti Staré Mesto, v rámci rekonštrukcie Poštovej ulice chcú zlepšiť aj kvalitu  prostredia v podchode pod Hodžovým námestím.  Aj preto mestská časť iniciovala vstupné rokovanie so všetkými prevádzkovateľmi obchodných priestorov v podchode a s magistrátom. V súčasnosti je podchod v správe oddelenia cestného hospodárstva magistrátu, konkrétne firmy sa starajú o údržbu pohyblivých schodov, resp. čistenie.

Staromestský starosta Andrej Ďurkovský koncom apríla požiadal primátora hlavného mesta o súhlas s prípravou a realizáciou stavebných úprav podchodu. Predstava mestskej časti, s ktorou sa stotožnila aj väčšina prevádzkovateľov, je vypracovať pre podchod režimový prevádzkový poriadok, na základe ktorého by bol podchod v nočných hodinách, teda od 22.00 do 5.00, uzatvorený.

"Verím, že by sa nám takto podarilo eliminovať vandalizmus, ale aj dílerov drog a agresívnych sprejerov, ktorí sa v podchode v nočných hodinách stretávajú. Je pre mňa nepochopiteľné, že polícia dosiaľ nezakročila napriek tomu, že informácie o pohybe týchto indivíduí v podchode sú verejným tajomstvom. Konštrukčné riešenie bude známe až po dohode s generálnym projektantom podchodu firmou Dopravoprojekt, pravdepodobne však budú všetky tri vchody uzatvárateľné," uviedol.

Následne by sa mali zrealizovať riadené priechody pre peších, najmä cez Suché Mýto od budovy Slovenskej sporiteľne k hotelu Forum. Na realizácii prevádzkového režimu by sa mali finančne podieľať všetci, vrátane nájomcov priestorov v podchode. V súvislosti s rekonštrukciou Poštovej ulice sa uvažuje aj o prestavbe portálu podchodu na jeho vstupe z Poštovej ulice. Betón, ktorý bráni výhľadu na Prezidentský palác, by mal byť nahradený transparentnejším materiálom, napr. sklom.

(brn)
Páčil sa vám článok?