Aby Mostovú nerekonštruovali dvakrát

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Za jeden stôl sa podarilo dostať starostovi Starého Mesta Andrejovi Ďurkovskému takmer všetkých zainteresovaných v probléme rekonštrukcie Mostovej ulice.

Na rokovanie prišli predstavitelia mestskej časti Staré Mesto, Dopravného podniku Bratislava (DPB), hlavného dodávateľa rekonštrukcie hotela Carlton COTECNO, ale aj zástupcovia Slovenského národného divadla, Slovenskej filharmónie, Ministerstva životného prostredia SR a Bank Austria. Zatiaľ chýbal ten najpovolanejší - magistrát.

Rekonštrukcia Mostovej ulice vrátane koľajového zvršku je aktuálna pre všetkých z rôznych dôvodov. Staré Mesto v nej vidí jedinečnú príležitosť predĺžiť pešiu zónu z historického jadra cez Hviezdoslavovo námestie až k nábrežiu. Investor rekonštrukcie Carltonu má záujem na upravenom prostredí okolo hotela, keďže práve z Mostovej ulice bude hlavný vchod do administratívnej časti budovy. Zástupcov divadla a filharmónie trápi hlučná a neodpružená električková trať, ktorá negatívne ovplyvňuje bežnú prevádzku ich budov a najmä umeleckú produkciu. Na zhoršené pracovné podmienky sa tiež sťažujú úradníci z ministerstva životného prostredia a z banky.

Pre DPB je vedenie električkovej trate cez Mostovú ulicu nevyhnutné pre celkovú organizáciu verejnej dopravy v centre mesta. Jediná náhradná trasa cez Šafárikovo námestie je už teraz preťažená, denne tu prichádza k dopravným kolíziám s osobnými automobilmi. Podľa slov generálneho riaditeľa DPB Jána Zachara však rekonštrukcia Mostovej nie je pre mesto prioritná, keďže iné dôležité električkové úseky sú v oveľa horšom stave.

Napriek tomu DPB vie, ako by mala vyzerať Mostová ulica po rekonštrukcii električkovej trate. Prikláňa sa k vedeniu doterajších dvoch koľají. Má k dispozícii niekoľko technických riešení na odhlučnenie a odpruženie tohto úseku. Jediným problémom sú peniaze. Celkové náklady na prestavbu asi 260 metrov trate od budovy SND po Námestie Ľ. Štúra, vrátane výhybky a nového trolejového vedenia sa odhadujú na 25 milióna korún.

Úloha presvedčiť samosprávu hlavného mesta o aktuálnosti riešiť Mostovú ulicu zrejme zostane na starostovi a poslancovi A. Ďurkovskom. Bola by predsa škoda, ak by sa jedna vec robila dvakrát a upravená ulica sa o pár mesiacov či rokov znovu rozkopávala. Žiaľ, v Bratislave by to nebolo po prvý raz.

(miv)
Páčil sa vám článok?