Na obnovu Grösslingu chýbajú mestu peniaze

21.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kúpele a plaváreň Grössling, kedysi obľúbené miesto Bratislavčanov, sú od roku 1994 zatvorené. Budova na rohu Kúpeľnej ulice a Vajanského nábrežia postupne chátra.

Napriek tomu, že sa hovorí o jej rekonštrukcii, zdá sa, že časy navrátenia jej strateného lesku sú v nedohľadne. Ako inak, pre nedostatok finančných prostriedkov.

Kúpele, ktoré sú majetkom mesta, má od roku 1983 v správe Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ). Tá v roku 1998 dala vypracovať štúdiu rekonštrukcie kúpeľov. Jej predpokladaná výška sa pohybuje na hranici 200 miliónov korún. Najviac nákladov si vyžiada obnova stavebných konštrukcií, ale najmä technologických zariadení a inžinierskych sietí. To znamená výmenu kotolne, úpravne vody, rozvodov kúrenia, elektroinštalácie, vody, kanalizácie a opravu netesných bazénových telies.

Napriek tomu, že kúpele sú zatvorené šesť rokov a štúdia je na svete už takmer dva roky, mesto doteraz na rekonštrukciu nevyčlenilo nijaké finančné prostriedky. Rokovania STaRZ s bratislavským magistrátom viedli zatiaľ k prísľubu, že budúci rok vyčlení mesto financie na projektovú dokumentáciu a potom každý rok 20 miliónov na samotnú rekonštrukciu. Tieto informácie však zatiaľ nie sú potvrdené nijakou zmluvou a naďalej zostávajú len v rovine sľubov.

Štúdia rekonštrukcie kúpeľov Grössling ráta so vstupom z Kúpeľnej ulice cez malý dvor, v ktorom by malo byť občerstvenie so sedením. V priestoroch z ulice sa ráta s prevádzkami, ako sú kaderníctvo, kozmetika, pedikúra. Vo vstupnej hale, kde je umiestnená centrálna pokladňa, môžu návštevníci, ktorí majú záujem o služby solária, navštíviť ho priamo z haly.

Tí, ktorí chcú využiť aj ďalšie služby kúpeľov, sú nasmerovaní do šatní. Priestor 25-metrového plaveckého bazéna a malých bazénov je navrhnutý ako jeden celok s možnosťou oddelenia harmonikovými stenami, čo je návrat k pôvodnému členeniu. V tesnej nadväznosti na túto časť budú služby vodoliečby, parného kúpeľa, sauny, fitness.

Po tom, čo v posledných dňoch bolo zo strany Vajanského nábrežia badať menší stavebný ruch, sme v redakcii zaznamenali poplašné správy, že v Grösslingu budú prevádzkovať hracie automaty. Táto informácia je podľa STaRZ mylná. Je pravda, že voľné priestory zo strany nábrežia, kde boli šatne, prenajali. Po ich rekonštrukcii tu však bude relaxačné centrum a kancelárie. S využitím týchto priestorov pre kúpele sa neuvažuje.

Milan Šeršík

Páčil sa vám článok?