Mesto preinvestuje na hrade Devín vyše 50 miliónov

28.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prípravné práce na výstavbu novej budovy správy hradu Devín začne v septembri mestský investor pamiatkovej obnovy Paming. Potvrdilas to vedúca úseku inžinierskej činnosti Pamingu Zdenka Turzíková.

"Už máme projektovú dokumentáciu i stavebné povolenie," uviedla Z. Turzíková. Za 2,5 milióna Sk najskôr postavia v areáli hradu provizórny montovaný objekt, potom bude nasledovať asanácia starej budovy pri vstupe. Po likvidácii tohto bývalého zariadenia staveniska zo 60. rokov minulého storočia urobia nevyhnutný archeologický výskum, pretože nová budova vyrastie na rovnakom mieste a pribudnú suterénne priestory v hĺbke asi štyri metre.

"Ideme vypísať verejnú súťaž na stavbu za vyše 50 miliónov," doplnila Turzíková. Výstavba je plánovaná od začiatku budúceho roka a predstavuje dva nové objekty. Jeden poslúži návštevníkom, budú v ňom sociálne zariadenia, pokladňa, predaj suvenírov a bufet. Do druhého sa nasťahuje prevádzka hradu i archeológovia.

V rámci rekonštrukcie hradu Devín chce Paming ešte v tomto roku dokončiť verejné osvetlenie popri ceste na stredný a dolný hrad. "Je to investícia asi za štyri milióny korún," dodala Turzíková.

(tasr)

Páčil sa vám článok?