Rokovania o detskej pohotovosti sa obnovia po lete

27.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rokovania medzi Bratislavským samosprávnym krajom a mestskou časťou Petržalka o riešení lekárskej pohotovosti pre deti v tejto mestskej časti by sa mali obnoviť po lete. Uviedol to petržalský starosta Milan Ftáčnik.

Podľa Ftáčnika sa v súčasnosti ponúkajú dve možné alternatívy na riešenie detskej pohotovosti. "Buď sa vybuduje v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici stále pracovisko detskej pohotovosti alebo pracovisko zostane na Kramároch a k nemu sa pridá vysunuté pracovisko formou asistenčnej a výjazdovej služby," povedal Ftáčnik. Asistenčné centrum by podľa neho mohlo sídliť kdekoľvek, nemuselo by byť výhradne v Petržalke. Vhodné priestory pre centrum by mal však zabezpečiť kraj.

Ako ďalej uviedol, nielen pre Petržalku, ale aj pre celé mesto by bola výhodnejšia skôr druhá možnosť, teda posilnenie existujúcich kapacít na Kramároch a zriadenie asistenčného centra a výjazdovky. "Priestorovo by sme na Antolskej boli pripravení na obnovu pohotovosti, našli by sa priestory. Lenže na druhej strane majú Kramáre už vybudované kvalitné odborné zázemie a vyšetrovacie možnosti, sú tam špecialisti a s problémom si dokážu poradiť aj v nočných hodinách," konštatoval Ftáčnik.

Podľa starostu by takéto riešenie bolo akousi optimalizáciou toho, ako dieťaťu pomôcť, nie vždy je nevyhnutné odviezť choré dieťa v noci na pohotovosť. "Prvým krokom by bol telefonát, kompetentná asistenčná služba by urobila s rodičom pohovor o príznakoch choroby dieťaťa a o tom, aké kroky by mali podniknúť," uviedol Ftáčnik. Ak by si to situácia vyžadovala, lekár by prišiel domov a dieťa by vyšetril. "Ak by posúdil, že stav dieťaťa je veľmi vážny a nemal by dostatočné nástroje na riešenie problému, tretím krokom by bol prevoz na Kramáre," doplnil Ftáčnik.

Lekárska pohotovostná služba pre deti bola v Petržalke zrušená začiatkom roka 2004.

(sita)

Páčil sa vám článok?