Aj Petržalka by mohla lákať turistov

14.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď nie som z Petržalky, myslím si, že táto oblasť by sa mohla stať v budúcnosti súčasťou turistického ruchu v Bratislave.

Napadlo mi to, keď som sa večer vracal domov a pozeral som na ,,panorámu“ vysvietených panelákov v mestskej časti. Sú to podľa mňa práve tieto klasické šedé panelové domy, ktoré by mohli prilákať návštevníkov zo zahraničia.

Petržalka je typické betónové sídlisko, myslím, že najväčšie v strednej Európe, vybudované ešte za éry socializmu. A práve pre túto výstavbu a architektúru by sa mohla stať zaujímavou turistickou oblasťou hlavne pre ľudí zo západnej Európy, ktorí nemali tú možnosť zažiť socializmus. Len na priblíženie, Viedeň je vzdialená 60 kilometrov. Vzhľad a územný plán mesta je úplne iný ako ten, podľa ktorého sa riadila výstavba u nás. Alebo stačí vycestovať trochu na západ a nikde už neuvidíte úplne rovnaké paneláky postavené do radu.

No a práve v tom to je. Títo ľudia nič takéto nepoznajú a hlavne nie v takej veľkej miere, akou je Petržalka. Myslím si, že by mohlo byť pre nich atraktívne vidieť niečo, čo sa u nich nenachádza. Nechcem tým Petržalku nazvať iba betónovým sídlisko, to nie, veď predsa aj Petržalka má svoju históriu, ale z väčšej časti je poznačená architektúrou po roku 1945, keď sa u nás zmenil režim. Tento druh výstavby zahŕňajúci navlas rovnaké druhy panelákov postavené do jednej línie bez nejakých estetických prvkov, s minimom parkov a množstvom ciest, by mohli byť tým pravým lákadlom.

Znie to celé asi bláznivo, ale mám pocit, že by to bolo niečo, na čo by sa chodili ľudia pozerať. Ľudí nebaví stále len obdivovať historické jadrá miest, chcú vidieť aj niečo iné ako len staré budovy, chcú niečo, čo inde nenájdu. Podľa mňa netreba nadávať na petržalskú výstavbu, ale treba ju čo najefektívnejšie vedieť využiť.

Tomáš Gaži, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?