Na Kapucínskej ulici má vyrásť nový dom

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba Mosta SNP, dnes Nového mosta, si svojho času vyžiadala asanáciu mnohých domov v historickom jadre mesta. Dnes je čoraz aktuálnejšia možnosť, že na mieste, kde sa pred desaťročiami búralo, sa opäť bude stavať.

Naznačuje to zámer výstavby polyfunkčného domu na rozhraní Kapucínskej a Staromestskej ulice, ktorý si kladie za cieľ dostavať severozápadné nárožie historického jadra a obnoviť tu pôvodnú zástavbu so zachovaním jej pôvodných proporcií. Zámer vychádza z požiadaviek pamiatkovej obnovy sformulovanej a zdokumentovanej na začiatku 90. rokov minulého storočia.

Navrhovaný polyfunkčný dom na nároží Kapucínskej a Staromestskej ulice má vytvoriť plynulý prechod jestvujúcej historickej zástavby a doplniť chýbajúcu, v minulosti asanovanú časť mestského bloku. V súčasnosti je pozemok prázdny a využíva sa ako provizórne parkovisko.

Z východnej strany ho ohraničuje stena už zrekonštruovaného domu na Kapucínskej 7, zo severu hraničí s betónovou pešou lávkou, ktorá prepája Kapucínsku s Pilárikovou a Židovskou ulicou, zo západnej strany nadväzuje na Staromestskú ulicu a z južnej strany na severnú líniu mestských kamenných hradieb historického jadra.

Návrh počíta vlastne s dvomi konštrukčne a architektonicky nadväzujúcimi objektmi, pôdorysne navrhnutými do tvaru „L“, ktoré majú vytvoriť nárožie Kapucínskej a Staromestskej ulice. Objekt zo strany Kapucínskej má byť výškou i objemom zhodný s pôvodnou zástavbou, má mať tri podlažia a podkrovie. V uzatvorenom dvore sa ráta s dvojpodlažnými garážami s 28 garážovými státiami. Zo strany Staromestskej ulice má byť objekt štvorpodlažný pričom v spodnom, podzemnom podlaží má byť centrálny vjazd a výjazd.

V prvom nadzemnom podlaží sa okrem iného ráta s výstavnými sieňami, na druhom a treťom nadzemnom podlaží majú byť kancelárie, na štvrtom trojizbový podkrovný byt aj so zimnou záhradou a terasou. Termín začatia výstavby závisí od vydania stavebného povolenia, ak by sa začalo stavať v budúcom roku, stavba by mohla byť ukončená v roku 2007.

(lau)

Páčil sa vám článok?