Kancelárskych priestorov rýchlo pribúda

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na území Bratislavy v tomto roku pribudne rekordných 85-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov. Vyplýva to z analýzy trhu s nehnuteľnosťami, ktorú vypracovala spoločnosť J&T Global.

„Tento enormný nárast sa dá pripísať nedostatku kvalitných kancelárskych priestorov, ktorý sme zaznamenali pri analyzovaní tohto segmentu pred dvoma rokmi,“ uviedol realitný analytik spoločnosti J&T Global Marek Ďurkovič. „Dva roky sú pritom približný čas, ktorý potrebuje investor na realizáciu stavby od získania územného rozhodnutia po kolaudáciu objektu.“

V analýze sa možno dočítať, že stav bratislavského realitného trhu možno prirovnať k situácii na pražskom realitom trhu pred piatimi rokmi. Pokiaľ ide o budúcnosť, z dôvodu nejasného urbanistického a architektonického plánu mesta, ako aj obmedzenej ponuky voľných pozemkov a nevyriešenej dopravnej situácie je predpoklad, že sa aktivita investorov presunie do širšieho centra.

Existujú projekty nábrežia Dunaja v okolí Hradu a prístavu, kde majú vyrásť nové biznis centrá. Veľká budúcnosť sa pripisuje Petržalke - napríklad pri Auparku sa pripravuje výstavba nového administratívno-obchodného komplexu, známeho ako Digital Park.

Analýza súčasne ukázala, že Bratislava trpí nedostatkom kvalitných moderných skladových priestorov. Podľa M. Ďurkoviča je väčšina priestorov zastaraných a pomerne nízkej kvality, napriek tomu obsadenosť dosahuje pomerne vysoké čísla, čo možno pripísať predovšetkým stavu podnikovej sféry. „Slovenské podniky sa často uspokojujú aj s menej kvalitnými, ale lacnejšími priestormi a zvyčajne nedisponujú prostriedkami na vybudovanie nových kvalitných a moderných skladov,“ konštatoval.

Podľa analýzy sa väčšina skladových priestorov v Bratislave sústreďuje na území druhého a tretieho okresu, teda najmä vo východnej časti mesta. Celková ponuka komerčne využívaných skladových priestorov na území mesta predstavuje plochu 560-tisíc štvorcových metrov.

Analýza trhu s nehnuteľnosťami je už v poradí treťou, ktorú spoločnosť J&T Global pripravila. Na rozdiel od stavu bytov, ktorý pomerne kvalitne sleduje Štatistický úrad SR, komplexné mapovanie situácie v tomto segmente na Slovensku nikto nerobí. Tieto informácie sú však jedným zo základov mnohých firiem pri rozhodovaní o umiestnení svojho sídla a kalkulovaní nákladov.

(lau)

Páčil sa vám článok?