Vyhlásili medzinárodnú architektonickú súťaž na budovu na Kollárovom námestí

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na Kollárovom námestí v dohľadnej budúcnosti vyrastie nová budova, ktorej budúca podoba vyplynie z medzinárodnej urbanisticko-architektonickej súťaže, vyhlásenej 14. júla.

Verejnú architektonickú súťaž na spracovanie návrhu riešenia polyfunkčnej budovy na Kollárovom námestí a urbanisticko-architektonickej úpravy tohto námestia vyhlásila akciová spoločnosť Metropolitan, ktorá je súčasťou investičného holdingu 1. garantovaná. Súťaž je anonymná a bude sa konať v dvoch kolách.

Vyhláseniu súťaže predchádzalo ustanovujúce zasadnutie sedemčlennej súťažnej poroty, ktorú tvoria okrem zástupcov vyhlasovateľa aj renomovaní odborníci zo Slovenskej a Českej komory architektov a tiež zástupca magistrátu. Lehota na prevzatie súťažných podkladov je 15. august, termínom odovzdania súťažných návrhov do prvého kola je 1. október.

Vyhlasovateľ ráta s bohatou domácou, ale aj zahraničnou účasťou architektov vzhľadom na atraktívnosť zadania a na vysoké odmeny pre víťazov. Cena pre víťaza súťaže je 500-tisíc korún, čo podľa dostupných údajov predstavuje doteraz najvyššiu odmenu v rámci architektonických súťaží na Slovensku.

„Bratislava sa každý deň stáva skutočnou európskou metropolou, a preto i my máme záujem o riešenia na európskej úrovni, preto taká vysoká motivácia pre účastníkov súťaže. Celková suma cien a odmien je viac ako milión korún,“ uviedol Andrej Kollár, podpredseda predstavenstva 1. garantovanej a člen poroty.

„Medzi kritériá, ktoré nakoniec rozhodnú o víťazoch, patrí nielen samotná architektonická kvalita formovania priestoru, no takisto predpoklady eliminácie negatívnych dopadov automobilovej dopravy, atraktivita vytvorených priestorov pre návštevníkov, ako aj presvedčivosť skĺbenia rôznych funkcií v polyfunkčnej budove, v neposlednom rade tiež ekonomická efektivita návrhu. Po skončení súťaže víťazné návrhy predstavíme verejnosti formou výstavy.“

Od súťažiacich sa takisto očakáva, že vyslovia svoj názor na výhľadový ďalší vývoj formovania priestoru Kollárovho námestia a mieru jeho zastavania nadzemnými a podzemnými objektmi s určením ich funkcie. Z návrhu prírodných prvkov musí byť zrejmé ich zapojenie do formovania priestoru, nielen ich plošný rozsah. Primeranú pozornosť treba venovať priestorom pre pobyt návštevníkov a pešiemu pohybu (zástavky MHD, Obchodná ulica, objekty univerzity).

(juh)

Páčil sa vám článok?