Na Hodžovom námestí začnú v septembri stavať nový polyfunkčný objekt s pasážou

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už v septembri tohto roka sa pravdepodobne na Hodžovom námestí, konkrétne v priestore od ulice Palisády po budovu Astórie začnú stavebné práce na novom polyfunkčnom objekte.

Nová budova sa bude vyznačovať viacerými pozoruhodnými prvkami - okrem iných aj tým, že existujúci východ z podchodu pod Hodžovým námestím bude vyúsťovať priamo v nej - presnejšie, v novo vybudovanej pasáži. Nová pasáž bude verejne prístupná a na jednej strane sa bude končiť kaviarňou a autobusovou zastávkou a na druhej strane prechodom k zrekonštruovanej kaviarni Štefánka.

Súčasťou spomínanej pasáže budú aj obchodné priestory na ploche asi 500 štvorcových metrov. Pod budovou bude v štyroch podzemných podlažiach asi 100 parkovacích miest. Na druhom až šiestom nadzemnom podlaží bude 6000 štvorcových metrov administratívnych priestorov špičkovej úrovne (kategória A+) s výhľadom na Prezidentský palác a na Suché Mýto.

„Budova je opticky stvárnená tak, aby vhodným spôsobom ukončovala blok Palisády - Panenská,“ uviedol Igor Ballo, predseda predstavenstva spoločnosti IPR, ktorá je investorom projektu. „Architektonické riešenie diela je výsledkom verejnej architektonickej súťaže, na ktorej sa zúčastnilo 34 architektonických ateliérov. Z nich bol vybraný víťazný návrh (architekti Eduard Šutek, Andrej Šutek a Rudolf Takáč, architektonická kancelária B.K.P.Š.).“

Za zmienku stojí, že v rámci rozvoja tejto lokality investor intenzívne zvažuje aj možnosť začlenenia Astórie do celého projektu, čo by prispelo k doplneniu a uceleniu prestavby a dostavby nárožia Palisády - Staromestská. Tým by sa dotvorila celá západná časť námestia, čo bolo podmienkou hlavného mesta pre spomenutú súťaž.

Podľa týchto úvah by mala budova Astórie nadväzovať na novovzniknutý objekt, pričom divadlo Astorka by mohlo fungovať vo vynovených, dôstojnejších priestoroch. Budovu, v ktorej sa v súčasnosti nachádza divadlo Astorka, by bolo možné nadstaviť o dve podlažia, ako však ukázal statický posudok, dalo by sa tak urobiť iba za predpokladu posilnenia nosného systému budovy.

Vydanie stavebného povolenia na výstavbu nového polyfunkčného objektu sa predpokladá v septembri tohto roka a vzápätí na to by sa mali začať stavebné práce. Ukončené by mali byť o osemnásť mesiacov neskôr, takže, ak by šlo všetko podľa plánu, nová dominanta na Hodžovom námestí by sa mala zaskvieť v celej svojej kráse v marci roku 2005.

(juh)

Na Hodžovom námestí sa pravdepodobne už v septembri začne výstavba nového polyfunkčného domu, v ktorom popri luxusných kanceláriách budú aj obchodné priestory. Investor zvažuje možnosť začlenenia vedľajšej budovy Astórie do projektu, čím by divadlo Astorka získalo nové, dôstojnejšie priestory. Súčasťou nového objektu bude aj obchodná pasáž medzi ulicami Palisády a Staromestská.
VIZUALIZÁCIA - B.K.P.Š.

Páčil sa vám článok?