Na konci Poštovej vyrastie zelená kocka

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na Hodžovom námestí, v priestore medzi hotelom Forum a Tatracentrom, už v budúcom roku vznikne pozoruhodný objekt - bude celý zo skla a obrastený živou popínavou zeleňou.

Autori tohto projektu z ateliéru architektúry a designu Bogár - Králik - Urban vychádzali z poznania, že medzera medzi hotelom Forum a Tatracentrom je príliš úzka na výstavbu „kamenného“ domu, ale zároveň v kontexte širšieho okolia príliš široká na to, aby ostala prázdna. Ide o miesto vhodné na umiestnenie objektu, ktorého podstata je skôr symbolická ako utilitárna.

Podľa autorov ho možno metaforicky vnímať ako posledný strom Poštovej ulice a zároveň ako akúsi bránu v smere na Prezidentský palác i v smere na Poštovú ulicu. Tá sa už nebude končiť v tmavej diere podchodu, ale v sofistikovanom objekte, bezkolízne riešiacom komunikačné problémy rozdielnych úrovní Poštovej ulice a Hodžovho námestia. Objekt obrastený popínavou zeleňou zároveň bude plniť funkciu akéhosi mikroparku. Medzi veľkými budovami Forumu a Tatracentra bude pôsobiť ako akýsi živý plot.

Pôjde o neveľký objekt so štyrmi podlažiami. Na prvom podzemnom podlaží (na úrovni Poštovej ulice) bude okrem schodov aj vstup do výťahu. Súčasťou prízemia bude zastávka mestskej hromadnej dopravy a má tu byť aj predpredaj lístkov na všetky kultúrne podujatia v meste, predaj tlače, filatelistická predajňa POFIS a verejné toalety. Na prvom poschodí bude reštaurácia so zázemím, ktorej súčasťou bude aj terasa, tvoriaca zároveň kryt zastávky MHD. Na druhom poschodí by mala byť vyhliadková kaviareň so strechou zo zelených treláží.

Podľa našich informácií už bolo vydané právoplatné územné rozhodnutie, projektová dokumentácia by mala byť dokončená ešte v tomto roku, a tak je reálny predpoklad, že v roku 2004 by na konci Poštovej ulice mala pribudnúť síce neveľká, ale pritom unikátna budova, aká nemá obdobu v celom meste.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Bogár Králik Urban

Páčil sa vám článok?