Z bývalého múzea bude asi bizniscentrum

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Múzeum revolučných tradícií začali stavať ešte za bývalého režimu. Po revolúcii v roku 1989 rozostavaná budova na Židovskej ulici ostala ležať ladom. Dnes existuje zámer premeniť tento objekt na Business center Slovakia.

V zámere, ktorý predložila eseročka Erndl Produkt Holding, sa uvádza, že účelom zámeru je pristavať k objektu Múzea revolučných tradícií, ktoré sa už rekonštruuje, samostatne stojaci objekt s dvoma podzemnými a piatimi nadzemnými podlažiami. Oba objekty, ktoré majú byť navzájom prepojené, by sa podľa tohto zámeru mali využívať ako bizniscentrum.

Súčasťou zámeru je aj vybudovanie 31 garážových státí v podzemných podlažiach, pričom vjazd do garáží by mal byť zo Skalnej ulice. Ďalších 88 miest na parkovanie by sa malo riešiť formou prenájmu v lokalite nábrežia Vydrica (kde presne, zámer neuvádza, pozn. red.).

Dokumentáciu stavby pre územné konanie zhotovila akciová spoločnosť Avant, ktorá je jedným z dvoch veľkých vlastníkov časti pozemkov v Podhradí, užívateľom má byť Zámocká spoločnosť, blízka Avantu. Začatie výstavby sa predpokladá ešte v tomto roku po vydaní právoplatného stavebného povolenia, ukončená by mala byť v roku 2004.

Predpokladá sa, že na prízemí budú obchodné priestory so vstupmi zo Židovskej ulice, na druhom až piatom nadzemnom podlaží by mali byť kancelárie a zasadačky. Novostavba a prestavba sa má riešiť novodobými výrazovými prostriedkami, architektonicko-stavebné a hmotovo-priestorové riešenie bolo konzultované s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave. Podľa zámeru „nie je v zásade v rozpore s požiadavkami na ochranu hodnôt dotknutého územia Mestskej pamiatkovej rezervácie“ (doslovný citát).

Podľa našich informácií má mestská časť Bratislava - Staré Mesto proti tomuto zámeru výhrady, spočívajúce najmä v tom, že nespĺňa normy stanovujúce počet parkovacích miest. Mestská časť tiež požaduje citlivejšie architektonické stvárnenie. Ako to napokon s bývalým Múzeom revolučných tradícií a jeho prístavbou dopadne, ukáže čas.

(lau)

Páčil sa vám článok?