Podhradie je naďalej predmetom diskusií – bratislavská verejnosť žiada obnovu pôvodnej mestskej štruktúry

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Otázka budúcej podoby bratislavského Podhradia je stále predmetom diskusií, do ktorých sa zapájajú aj ochranárske a občianske združenia a iniciatívy.

Búrlivé diskusie sa začali po minuloročnej urbanisticko-architektonickej súťaži, ktorú vypísali vlastníci pozemkov v Podhradí a investori budúcej výstavby - spoločnosti J&T Global a Avant. Názory laickej, ale sčasti aj odbornej verejnosti sú jasné: väčšina ľudí si želá, aby bola Podhradiu v čo najväčšej miere prinavrátená jeho historická podoba, aby plynulo nadväzovalo na historické centrum mesta a stavby harmonicky zapadali do tohto nesmierne cenného prostredia. Uplynulé desaťročia, najmä obdobie bývalého režimu, Podhradiu veľmi nepriali, došlo k jeho devastácii, ktorú zavŕšili búracie práce pri stavbe Mosta SNP, dnes Nového mosta.

Po spomenutej súťaži sme zverejnili iba víťazné, resp. ocenené návrhy. Smer verejnej diskusie, ktorá nasledovala, nás viedol k tomu, aby sme sa k súťaži ešte raz vrátili. Medzi návrhmi, ktoré sa vlani objavili v súťaži, nás totiž zaujal jeden z tých, ktoré ocenené neboli. Ide o návrh s názvom Dialóg, ktorého autormi sú architekti Mikuláš Bánovský a Branislav Somora, autorom dopravného riešenia je Peter Rakšányi.

Vraciame sa k nemu preto, lebo máme pocit, že práve tento návrh najviac korešponduje s predstavami občianskych iniciatív a širokej verejnosti. Iste stojí za zmienku, že vlani, pri vyhodnocovaní súťaže v porote, hlasoval jeden jej člen, predstaviteľ jedného z dvoch investorov(Avantu), práve za tento návrh.

Návrh je pozoruhodný najmä tým, že rátal s obnovou pôvodnej mestskej štruktúry na súčasných princípoch pri rešpektovaní pôvodnej uličnej siete a napojením oboch navrhovaných celkov (Zuckermandel, Vydrica) na historické mesto, hradný areál i nábrežnú promenádu. Návrh tiež predpokladal eliminovanie vplyvu predpolia Nového mosta so zachovaním všetkých jeho dopravných napojení a vytvorením univerzálneho a kultivovaného krytého priestoru pod mostom. Predovšetkým mal ambíciu obnoviť atmosféru tohto miesta pomocou súčasných urbanistických a architektonických prostriedkov a kompozičných foriem.

Súťaž je už minulosťou, investori vo svojich úvahách pokročili ďalej, napriek tomu aj dnes môže byť inšpirujúca, tým skôr, že o podobe Podhradia ešte stále nie je definitívne rozhodnuté. Mohlo by vyzerať napríklad aj tak (alebo podobne), ako to znázorňujú vizualizácie?

(juh) 
VIZUALIZÁCIA - Miroslav Lichner

Páčil sa vám článok?