V Podhradí by nemali stáť moderné budovy

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Téma budúcej výstavby v Podhradí zburcovala aj viaceré občianske a ochranárske organizácie. Tie dávajú najavo nesúhlas s tým, aby tu vyrástli moderné budovy, ktoré sa do tohto priestoru nehodia.

Protesty sa začali po vlaňajšej urbanisticko-architektonickej súťaži, ktorú vypísali investori a vlastníci pozemkov v Podhradí - spoločnosti J&T a Avant. Pripomeňme, že priamo v podmienkach vlaňajšej súťaže bola zakomponovaná požiadavka, že sa má realizovať „moderná architektúra, a nie architektúra pseudohistorická“.

Zadaniu zodpovedali aj výsledky súťaže. Podľa predsedu Spoločnosti pre trvalo udržateľný rozvoj Mikuláša Hubu sa budovy vo funkcionalistickom štýle do tohto prostredia vôbec nehodia a nezodpovedajú geniu loci a historickému významu tejto lokality.

„Snažíme sa preto, aby dnešné vedenie mesta tento stav zvrátilo a odteraz už rešpektovalo mienku bratislavskej verejnosti,“ uviedol. Podľa M. Hubu je obnova Podhradia jednou z posledných možností, aby sme do Bratislavy vrátili aspoň časť tých hodnôt, ktoré boli v posledných desaťročiach barbarsky zničené.

Ako dodal Matej Vagač, koordinátor občianskej iniciatívy Obnovme Podhradie, Bratislavčanom nie je ľahostajná tvár ich mesta.„Chcú sa aktívne podieľať na jej formovaní,“ vyhlásil. „Podhradiu chcú jednoznačne vrátiť jeho historickú podobu.“

Voľné združenie bratislavských ochranárskych organizácií a občianskych organizácií spolu s občianskou iniciatívou Obnovme Podhradie chcú prelomiť doterajšiu negatívnu tradíciu, keď sa výstavba na citlivých miestach v meste realizovala bez toho, že by sa kompetentní čo i len opýtali na názor obyvateľov. Preto zorganizovali v divadle Astorka verejné vypočutie (híring), na ktorom si názory občanov prišli vypočuť aj primátor mesta Andrej Ďurkovský a starosta Starého Mesta Peter Čiernik.

Diskusné fórum bolo prvou príležitosťou vyjadriť názor verejnosti na charakter budúcej výstavby v Podhradí priamo pred vedením Bratislavy a Starého Mesta. Samospráva a odborníci sa verejného vypočutia zúčastnili najmä v role počúvajúcich, ktorí chcú konzultovať svoj názor na riešenie tohto problému s verejnosťou.

Pripomeňme, že nové vedenie mesta rozhodlo o vypracovaní územného plánu zóny, ktorý by mal jasne vymedziť, čo v Podhradí môže stáť a čo nie. Do tohto materiálu by mali byť zapracované aj názory obyvateľov mesta.

(juh)

Páčil sa vám článok?