Projekt Alexia je pred dokončením

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Komplex Alexia rozkladajúci sa na Jesenského a Palackého ulici, ktorého súčasťou je popri komerčne využívaných priestoroch aj osemročné gymnázium, je tesne pred dokončením.

Myšlienka spojiť do jedného celku podzemné parkovacie garáže, obchodné, administratívne priestory a školu je už na prvý pohľad originálna. Ako vznikla? „Celý projekt vznikol v roku 1996,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ spoločnosti Alexia, a. s., Ivan Málik.

„Základným záujmom vlastníka, ktorým je rád Kanonisiek svätého Augustína rehole Notre Dame, bolo postaviť na pozemku medzi Jesenského a Palackého ulicou osemročné gymnázium. Vzhľadom na nedostatok prostriedkov na výstavbu hľadali investora a obrátili sa aj na nás. Zaviazali sme sa, že im postavíme školu, s tým, že návratnosť vynaložených prostriedkov bude zabezpečovaná výstavbou polyfunkčného objektu, ktorého súčasťou sú podzemné garáže, obchodné a administratívne priestory, ako aj samotná škola.“

Základný kameň komplexu položili v roku 1997 a už v októbri nasledujúceho roku boli sprevádzkované verejné podzemné garáže. V roku 2000 bola dokončená administratívna časť, v nasledujúcom roku obchodné priestory a vlani na jeseň aj osemročné gymnázium. Otvorenie gymnázia nie je každodennou udalosťou - prednedávnom sa konala jeho slávnostná vysviacka, na ktorej sa zúčastnil arcibiskup Ján Sokol, starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Peter Čiernik a iné osobnosti.

„Pokiaľ ide o vybavenie, ide nepochybne o jedno z najlepších gymnázií v meste,“ konštatuje I. Málik. O úrovni zariadenia učební svedčí napríklad aj fakt, že sú vybavené dokonca štruktúrovanou kabelážou, čo býva zvykom skôr v najluxusnejších kancelárskych priestoroch.

K úplnému dokončeniu komplexu chýbajú už len detaily, tie sa však už netýkajú gymnázia. „Ešte nie je dokončená administratívno-obchodná pasáž, v prípade ktorej sa ešte dolaďujú podrobnosti týkajúce sa jej využitia,“ hovorí I. Málik, podľa ktorého je dokončenie pasáže otázkou krátkeho času.

Pasáž zrejme nebude prístupná pre širokú verejnosť. Podľa I. Málika by však Bratislavčanov i návštevníkov mesta mohlo zaujímať, že popri existujúcom vjazde do podzemných garáží z Jesenského ulice bude v priebehu tohto roka dokončený aj vchod z Palackého ulice, čím sa zjednoduší vjazd návštevníkom garáží prichádzajúcim od Vajanského nábrežia.

(lau)

Páčil sa vám článok?