Čo vyrastie na Kollárovom námestí?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Akciová spoločnosť 1. garantovaná už kúpila pozemky na Kollárovom námestí a chystá sa na nich stavať. Patrí jej pozemok naproti Novej scéne v hornej časti námestia, ktorý sa v súčasnosti využíva ako parkovisko.

Pripomeňme, že už dávnejšie bola vypracovaná urbanistická štúdia, ktorá predpokladala výstavbu na Kollárovom. námestí. Vypracovaná bola vo variantoch A, A1, B a C, ktoré sa navzájom odlišovali rozsahom zastavanosti námestia a výškou zástavby.

Po prerokovaní v orgánoch štátnej správy a samosprávy a pripomienkovaní zo strany ďalších subjektov sa misky váh priklonili k variantu A1, ktorý predpokladá zastavanie najmenšej plochy a nepočíta ani s mrakodrapom. V takejto polohe projekt v minulom roku schválilo aj bývalé mestské zastupiteľstvo na poslednom zasadaní pred komunálnymi voľbami.

Ako uviedol Horst Kumor, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Metropolitan, ktorá je súčasťou holdingovej spoločnosti 1. garantovaná, pozemok má rozlohu 1800 štvorcových metrov. Za súčasného stavu by na ňom bolo možné postaviť budovu s výškou maximálne 30 metrov s deviatimi nadzemnými podlažiami, pričom jej súčasťou by boli aj tri podzemné podlažia využívané na parkovanie.

Urbanistická štúdia týkajúca sa Kollárovho námestia podľa slov H. Kumora pôvodne riešila aj širšie súvislosti, vrátane dopravných. Ako sa vyjadril, verí, že na námestí sa podarí vybudovať niečo zaujímavé.

(lau)

Páčil sa vám článok?