Práce pri Carltone sa budú robiť súčasne

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba nového vjazdu do podzemných garáží hotela Carlton a rekonštrukcia trate električiek na Mostovej ulici sa uskutoční v rovnakom čase a ukončená by mala byť do prvého septembra tohto roka.

V súvislosti so zriadením bezpečnostnej zóny v bezprostrednom okolí budovy Veľvyslanectva USA na Hviezdoslavovom námestí po udalostiach z 11. septembra 2001 mesto súhlasilo so zriadením nového vjazdu do podzemných garáží hotela Carlton.

Podľa projektu Ateliéru obchodu a cestovného ruchu by mal byť nový vjazd umiestnený na Mostovej ulici. Vylúčenie električkovej dopravy na niekoľko mesiacov počas budovania nového vjazdu vytvára optimálne možnosti na realizáciu rekonštrukcie eletričkovej trate od Jesenského ulice po Vajanského nábrežie, ktorá bola v minulsoti už viackrát odložená.

Ako v tejto súvislosti uviedol námestník primátora Bratislavy Karol Kolada, je výhodné urobiť tieto práce naraz, a nie ich rozdeliť a zvlášť realizovať nový vjazd do garáží a zvlášť rekonštrukciu trate. Ako príklad uviedol situáciu, ktorá nastala po otvorení Polus City Centra - až po ňom sa prikročilo k rekonštrukcii priľahlej električkovej trate, čo strpčovalo život návštevníkom Polusu.

Termín prvý september nie je v súvislosti s uvedením nového vjazdu do garáží náhodný - ráta sa s ním aj v dohode medzi vlastníkom hotela Carlton, ktorým je spoločnosť Bratcarl, a americkou ambasádou. V prípade, že sa s rekonštrukciou električkovej trate začne do 15. mája, je predpoklad, že by sa stihla ukončiť v rovnakom termíne.

Podľa K. Koladu je územné rozhodnutie už vydané, trvá stavebné konanie a existuje aj rámcová dohoda o financovaní (má sa na ňom podieľať aj americká ambasáda). Poslednou otázkou, ktorú treba doriešiť, je otázka úveru 60 miliónov korún, ktorého nositeľom bude Dopravný podnik Bratislava, akciová spoločnosť so zárukou hlavného mesta.

O spôsobe financovania prevzatia tohto úveru rozhodne mestské zastupiteľstvo 6. marca. Náklady zohľadňujú špeciálne antivibračné a protihlukové úpravy trate v okolí Slovenského národného divadla a Reduty. Na druhej strane rátajú s kompenzáciou zo strany investora vjazdu do garáží.

Ako uviedol K. Kolada, rokuje sa s mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto. Ich predmetom je úprava parčíka naproti Carltonu a rekonštrukcia chodníkov na Mostovej.

(juh)

Páčil sa vám článok?