Prvú parnú elektráreň asi zbúrajú

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V jednom z minulých vydaní týchto novín som informoval o pokuse odstrániť jednu z významných pamiatok na území Bratislavy, budovu prvej elektrárne a meniarne dopravného podniku.

Vo vyjadrení pracovníka magistrátu zazneli pochybnosti nad mojou informovanosťou a obsah odpovede vyznieval ako hlboké zavádzanie z mojej strany.

Rád by som uviedol jeden príklad z našej nedávnej histórie, ktorý bol postavený na rovnakom základe. Pred dvanástimi rokmi sa rozhodlo o asanácii budovy prvej konskej železnice v Bratislave a podobný mestský úradník sa rozplýval nad krásou rozšírenia križovatky. Našlo sa však pár zapálených ľudí, ktorí takémuto osudu budovy zabránili, hoci diery v budove pripomínali ementál.

V prípade starej elektrárne na Pribinovej ulici je osud nemilosrdný. Okresný úrad rozhodol o odstránení stavby do apríla tohto roku. Magistrát v zastúpení firmy Format, s.r.o., argumentuje rozsiahlou výstavbou v zóne Pribinova. Nie som zástancom žiadneho trpkého staromilstva či prehnaného konzervativizmu, ale je mi nanajvýš čudné, prečo táto snaha siaha na jednu budovu a okolité necháva nepovšimnuté, a navyše ide o významnú technickú pamiatku. Záhadou ostáva aj termín výstavby v tejto časti zóny Pribinova, pretože prvá a nasledujúce výstavby v tejto zóne končia Čulenovou ulicou.

Vo vyspelej Európe, kam sa hrdo hlásime a za každú cenu chceme dostať, by podobný prípad nebol možný. Ono keď sa zdá, že niečo je čierne alebo biele, nakoniec sa zistí aj farebnejšia alternatíva. Vo svete už dávno zistili, ako sa dá moderná výstavba jednoducho skombinovať so starým, aby spolu tvorili zaujímavý celok. V Paríži či Berlíne je takých to prípadov stovky. Prečo teda v Bratislave všetko riešime asanáciou? Vari sme už takí apatickí a nepoučiteľní?

P.S. Rozhodnutie o odstránení stavby vydal OÚ BA I, odbor životného prostredia pod číslom ŽP-15649/2002-K/310-Ká, zo dňa 17.12.2002.

Michal Milata, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?