Na Pribinovej sa črtá malý Manhattan

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V okolí výškovej budovy na Pribinovej ulici, známej ako Presscentrum, by v budúcnosti mali vyrásť ďalšie, aj výškové objekty, ktoré by spolu s existujúcou stavbou mali vytvoriť niečo ako malý bratislavský Manhattan.

Uviedol to Pavol Dinka, predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Pressburgcentrum. Ide o bývalú spoločnosť Slovakopress, ktorá sa v súvislosti so zmenou svojho zamerania (teraz sa orientuje na reality, developperskú činnosť a ďalšie aktivity) vlani v decembri premenovala na Pressburgcentrum a odvtedy je tento názov aj oficiálnym názvom budovy bývalého Presscentra.

Zvolený názov súvisí so zmenou orientácie spoločnosti a zároveň so snahou aspoň čiastočne zachovať verejnosti známy výraz Presscentrum. Podľa P. Dinku zámer spoločnosti Pressburgcentrum priamo súvisí s plánmi írskej developperskej spoločnosti Ballymore Properties.

Ako sme už informovali, írska spoločnosť, ktorú na Slovensku zastupuje firma Real Spectrum, vlani odkúpila od mesta pozemky v zóne Pribinova za 555 miliónov korún. Má sa tu realizovať rozsiahla výstavba a v budúcnosti tu má vyrásť nové mestské centrum. Výstavba má nadväzovať na už existujúce stavby (ministerstvo vnútra, nové Slovenské národné divadlo, výšková budova Pressburgcentra, ústredie Slovenskej poisťovne).

V zóne majú pribudnúť obchody, pred budovou nového SND v smere k Dunaju má vzniknúť nové námestie vyúsťujúce do osobného prístaviska, na nábreží by mala byť zelená promenáda. Ballymore Properties bude svoje zámery prezentovať neskôr.

Pokiaľ ide o areál Pressburgcentra, ktorý je súčasťou zóny Pribinova, spoločnosť Pressburgcentrum už nechala u popredných slovenských projektantov vypracovať štyri varianty štúdie overenia jeho využitia. Areál zahŕňa územie ohraničené ulicami Pribinova, M. Čulena, Landererova a Košická. Štúdie museli spĺňať požiadavky súvisiace s výškovým zónovaním a celkovým urbanistickým konceptom.

Vzhľadom na existenciu vyše stometrovej výškovej dominanty, už vyše pätnásť rokov fungujúceho bývalého Presscentra, sa štúdie prikláňajú k výstavbe ďalších mrakodrapov - prirovnanie „malý Manhattan“ preto vôbec nie je prehnané. V nových objektoch by mali byť administratívne priestory, hotel, business centrum, obchodné priestory, ale aj byty a, samozrejme, aj garáže a parkoviská. K už stojacim budovám Pressburgcentra a Tlačovej agentúry Slovenskej republiky na Pribinovej má pribudnúť niekoľko objektov.

Pravdepodobne pôjde o skupinu polyfunkčných blokov, z ktorých jeden má plniť funkciu hotela, jeden administratívnu funkciu a jeden funkciu galérie. Spomenuté nové mrakodrapy by mali výrazne ovplyvniť celkovú siluetu mesta, pretože by mali byť výškou porovnateľné s budovou Pressburgcentra. O rozsahu investície svedčí skutočnosť, že investičné náklady sa odhadujú na 150 miliónov eur.

(juh)

Akciová spoločnosť Pressburgcentrum už nechala u popredných projektantov štyri varianty využitia areálu okolo svojho sídla - bývalého Presscentra na Pribinovej ulici. Z vizualizácií je zrejmé, že táto spoločnosť má vskutku veľkorysé zámery: v okolí vyše sto metrov vysokej budovy bývalého Presscentra, dnes Pressburgcentra, by mali vyrásť ďalšie mrakodrapy. Z Landererovej i Pribinovej ulice by sa tak mohli stať skutočné mestské bulváre a celé toto územie, ktoré dnes vzbudzuje dojem skôr akejsi zanedbanej periférie, by sa malo zmeniť na nepoznanie. Vízia bratislavského „malého Manhattanu“ nie je nereálna, výškové budovy by na tomto mieste Bratislavy neprekážali a ich výstavba by nebola ani v rozpore s predstavami mesta - v tejto lokalite ich urbanisti pripúšťajú.
VIZUALIZÁCIA - PRESSBURGCENTRUM

Páčil sa vám článok?