Na Kollárovom mrakodrap asi nebude

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Akciová spoločnosť 1. garantovaná má eminentný záujem kúpiť pozemky na Kollárovom námestí a vybudovať tu niečo veľkolepé. Čo konkrétne to bude, zatiaľ nie je isté.

Pripomeňme, že už dávnejšie bola vypracovaná urbanistická štúdia, ktorá predpokladala výstavbu na Kollárovom námestí. Vypracovaná bola v štyroch variantoch, ktoré sa odlišovali rozsahom zastavanosti a výškou zástavby. Po prerokovaní v orgánoch štátnej správy a samosprávy a pripomienkovaní zo strany ďalších subjektov sa misky váh priklonili k variantu, ktorý predpokladá zastavanie najmenšej plochy a nepočíta ani s mrakodrapom.

A ako to vidí nádejný investor? „Pôvodne boli vypracované tri varianty, dodatočne bol objednaná štvrtý, ktorý ráta so zastavanosťou len v hornej časti námestia, kde sa nachádza parkovisko,“ uviedol Horst Kumor, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Metropolitan, ktorá je súčasťou holdingovej spoločnosti 1. garantovaná. „Chceme zabezpečiť, aby na námestí vzniklo niečo atraktívne, preto je škoda, že sa vyberajú najmenej vhodné riešenia. Vo vybranom variante sa ráta s výstavbou do výšky deviatich podlaží, my by sme skôr uvítali, keby tu bola postavená dvadsať až tridsaťpodlažná budova, ako to predpokladal variant, ktorý rátal s výškovou dominantou (na rohu Jánskej a Mýtnej ulice, pozn. red.) plus zástavbou naproti Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU. Myslím si, že sa dalo presadiť aj niečo lepšie, než sa vybralo, o kúpu Kollárovho námestia však stále máme záujem.“

V uplynulých dňoch sa mestské zastupiteľstvo zaoberalo urbanistickou štúdiou Kollárovho námestia a s ňou spojeným návrhom na zmenu územného plánu. Návrh však z procedurálnych dôvodov nezískal potrebnú väčšinu, a tak sa o ňom bude musieť rozhodnúť na niektorom z ďalších zasadnutí.

Páčil sa vám článok?