Súťaž o novú podobu Podhradia sa skončila

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Verejná anonymná urbanisticko-architektonická súťaž o budúcu podobu bratislavského Podhradia už pozná víťaza. Výsledky súťaže naznačujú, že by tu mali vyrásť moderné objekty, nie repliky historických domov.

Súťaž o budúcu podobu lokality, najcennejšej nielen v Bratislave, ale v celej republike, vyhlásili dvaja investori, ktorí získali pozemky v Podhradí - akciová spoločnosť J&T Global a akciová spoločnosť Avant. Ide o územie od Nového mosta po vežiaky pri tuneli, rozdelené na tri časti - Vydrica, Zuckermandel a Vežiaky. Prvú cenu získal návrh Ivana Matušíka a Sebastiána Nagya. Druhá cena pripadla návrhu Petra Eisenreicha, Jozefa Koštiala a Mariána Pokrivčáka. Tretiu cenu dostal návrh Michala Bogára, Ľubomíra Králika a Ľudovíta Urbana. Ďalšie tri návrhy získali odmeny.

Ako uviedol predseda poroty Tibor Alexy, súťaž priniesla dilemu, do akej miery sa pri navrhovaných riešeniach prispôsobiť historickému odkazu tohto územia a do akej miery pri nich zohľadniť súčasnú dobu. „Súťaž dala odpoveď, že územie sa má riešiť novodobo, nie historicky alebo historizujúco,“ vyhlásil. Znamená to, že v Podhradí by nemali vyrásť budovy kopírujúce historickú zástavbu minulých storočí, ale moderné objekty. „Všetky návrhy majú moderné vyjadrenie architektonického princípu, ucelene riešia podhradný priestor i väzby na okolitú štruktúru,“ dodal T. Alexy. Podľa jeho slov sa do priestoru pri Novom moste bude zatiaľ zasahovať len minimálne.

Ako pripomenul člen poroty Peter Beňuška, šlo o urbanisticko-architektonickú súťaž, ktorá má riešiť podobu 800 - 900 metrov dlhého úseku nábrežia, nie ešte výstavbu konkrétnych objektov, ale má prispieť k získaniu územnoplánovacích podkladov. Ďalší člen komisie Ján Komrska zdôraznil, že návrhy sú podkladom na reguláciu zástavby na tomto území, ale to neznamená, že to, čo je na obrazovom stvárnení návrhov, sa aj reálne postaví.

Na základe súťaže budú vypracované územnoplánovacie podklady, ktoré budú prerokovávať a schvaľovať poslanci v mestskom zastupiteľstve a v miestnom zastupiteľstve mestskej časti Staré Mesto. Do vydania územného rozhodnutia môže uplynúť aj viac ako rok. Práve skončená súťaž je teda podstatná pre definitívne ustálenie budúcej podoby zástavby v Podhradí.

S návrhmi sa bude môcť oboznámiť aj verejnosť: uskutoční sa výstava, na ktorej si ich bude možné prezrieť a bude vydaný aj súťažný katalóg.

Páčil sa vám článok?