V zóne Pribinova sa vraj nachádza historická pamiatka

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto už podpísalo zmluvu s investorom, ktorý by mal zveľadiť zónu Pribinova. S týmto faktom zrejme súvisí aj snaha zachrániť jeden z objektov na pozemku Dopravného podniku Bratislava.

Ide o objekt prvej parnej elektrárne, vybudovanej v roku 1895, ktorá zároveň slúžila aj ako meniareň vtedajšieho dopravného podniku. „Táto historická budova, ktorá slúžila až do 70. rokov svojmu účelu, má byť dnes, po 107 rokoch, asanovaná,“ upozornil nás v liste náš čitateľ Michal Milata. „Objekt sa nachádza na Pribinovej ulici na pozemku Dopravného podniku Bratislava, lepšie povedané, nachádzal sa. Mesto tento rok vymenilo pozemok pod budovou za pozemok v lokalite výstavby nového mosta na Košickej ulici. Nový majiteľ samozrejme nejaví o historickú budovu záujem a má zámer ju odstrániť.“

Podľa M. Milatu sa pracovníci dopravného podniku už v minulosti pokúšali inkriminovanú budovu zachrániť a utvoriť v nej malé múzeum mestskej dopravy v Bratislave, ale márne. Zároveň vo svojom liste obviňuje mestských predstaviteľov na čele s primátorom, že sa viac zaujímali o zisk z lukratívnych zákaziek a pozemkov ako o osud historických pamiatok v meste.

Vedúci magistrátneho oddelenia správy nehnuteľného majetku Juraj Kočan s tvrdeniami pisateľa nesúhlasil a označil ich za nepresné. „Doteraz sa ani nevedelo, že niečo také existuje, a teraz, keď mesto prichádza so snahou zveľadiť celú zónu Pribinova, ktosi prichádza s tým, že je tu historicky cenná budova,“ uviedol. Podľa jeho slov tento objekt, v ktorom má dopravný podnik stredisko údržby, je v takom zlom stave, že sa doň bez rizika úrazu prakticky nedá ani vojsť. „My ako majetkovoprávne pracovisko sa nevyjadrujeme k otázke, či to má byť alebo nemá byť pamiatkovo chránený objekt,“ dodal. „V rámci konania o demolácii objektu dáva stanovisko aj príslušný orgán pamiatkovej ochrany. Predpokladáme, že to kvalifikovane posúdi, ale podľa nášho názoru, na základe toho, s čím sme sa oboznámili priamo na mieste, ako aj na základe toho, že v budove sa nenachádzajú nijaké historické technologické zariadenia, sa nazdávame, že ten objekt by tam nemal byť. Samozrejme, v prípade, že by sa ukázalo, že je to skutočne objekt, ktorý je historicky cenný a stojí za to ho obnoviť a udržať, vieme si predstaviť, že by sa vhodne zakomponoval do riešenia lokality zóny Pribinova, ale, samozrejme, nepredpokladá sa, že by tu v budúcnosti malo byť stredisko údržby dopravného podniku.“

Ako sme už pred časom informovali, mesto v máji schválilo predaj pozemkov v zóne Pribinova írskej developperskej skupine Ballymore Properties. Táto skupina, ktorú na Slovensku zastupuje spoločnosť Realspektrum Dunaj, má za ne zaplatiť mestu 555 miliónov korún. V zóne Pribinova sa má realizovať rozsiahla výstavba a v budúcnosti tu má vyrásť nové mestské centrum spolu s nábrežnou promenádou a výškovými dominantami. Ako nám v týchto dňoch potvrdil J. Kočan, zmluva o zóne Pribinova už bola podpísaná.

Páčil sa vám článok?