Na nábreží začnú stavať asi na jar 2003, preinvestovať tu chcú 3,5 miliardy korún

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Výstavba nových objektov na atraktívnom úseku nábrežia, ktorého podstatnú časť zaberá Park kultúry a oddychu, sa z vízie mení na realitu: už v najbližších dňoch sa rozhodne o tom, akú bude mať definitívnu podobu.

Spoločnosť J&T Global, ktorá vlastní pätinu pozemkov na tejto časti nábrežia (zvyšok patrí mestu, resp. štátu), chce podľa svojho predsedu predstavenstva Petra Korbačku do výstavby nových objektov investovať okolo tri až tri a pol miliardy korún. Pre bližšiu predstavu možno uviesť, že ide o sumu porovnateľnú s nákladmi na výstavbu mosta Košická. Spoločnosť vlani vyhlásila urbanisticko-architektonickú súťaž Bratislavské nábrežie, na základe výsledkov ktorej v tomto roku dala spracovať urbanistickú štúdiu, ktorej cieľom malo byť navrhnutie únosného a optimálneho využitia tohto územia. Keďže ide o nábrežie, je mimoriadne cenné a atraktívne. Pozemky, na ktorých bude stavať spoločnosť J&T, majú rozlohu asi 2,5 hektára a má tu vyrásť hotel, administratívne priestory a byty, pričom v parteri nových objektov by nemali chýbať ani reštauračné zariadenia.

Medzičasom odborné útvary mesta a mestskej časti Staré Mesto dospeli pri rokovaniach s J&T Global k zhode vo viacerých regulatívoch budúcej zástavby. Podľa poslanca mestského zastupiteľstva Andreja Petreka sa dosiahla zhoda napríklad v stupni zastavanosti, keď z pôvodných 75 percent sa znížila na 50 percent plochy (na úrovni parteru), v šírke promenády, v šírke pásu zelene na promenáde a podobne. „Otvorený je problém výškového zónovania,“ uviedol A. Petrek. „Mesto navrhuje na mieste bývalého Útvaru hlavného architekta dominantu vo výške maximálne 18 nadzemných podlaží, mestská časť hovorí o maximálne 14 podlažiach.“

A aká je predstava investora o ďalšom priebehu? P. Korbačka vyslovil predpoklad, že spomenuté regulatívy budú definitíve schválené ešte v júni. Potom chce spoločnosť osloviť osem až desať tímov architektov, ktorí prídu s návrhmi, a z nich sa vyberie jeden alebo dva. Definitívny tvar toho, čo vyrastie na nábreží, by mal byť jasný v septembri alebo v októbri tohto roka. Výstavba ráta s dvoma etapami, pričom prvá z nich by sa mala začať už na jar alebo v lete budúceho roku, druhá o rok neskôr. Každá etapa výstavby má trvať jeden a pol roka.

Páčil sa vám článok?