Začala sa súťaž o novú podobu bratislavského Podhradia

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Siedmeho júna vyhlásili urbanisticko-architektonickú súťaž na riešenie asi najcennejšej lokality na Slovensku - zóny Podhradie, siahajúcej od Nového mosta a Vydrice po tri vežiaky pri vyústení tunela.

V minulosti sa na riešenie tohto územia vypísalo už viacero súťaží, realizovalo sa však len malé torzo z toho, čo priniesli - spomenuté tri vežiaky. Ostatné riešenia ostali len na papieri. Terajšia súťaž sa od ostatných odlišuje tým, že víťazný návrh sa bude realizovať, pretože mesto predalo pozemky súkromným investorom. Jedným z nich je spoločnosť J&T Global, ktorá vlastní územie od troch vežiakov po historické domy pri Rybárskom cechu, druhým je spoločnosť Avant, ktorej patrí časť pozemkov od Rybárskeho cechu po Zámocké schody. „Ide teda o veľmi exponované územie - je to asi najcennejšia lokalita na výstavbu nielen v Bratislave, ale aj na celom Slovensku,“ uviedol jeden zo spracovateľov súťažných podmienok Peter Beňuška. „Nová zástavba by preto mala harmonicky doplniť historickú zástavbu v okolí. Je predpoklad, že zvíťazí návrh, ktorý nebude imitovať objekty, aké tu stáli kedysi, ale malo by ísť o stavby, ktoré budú svojím vzhľadom dokumentovať, že vznikli na začiatku 21.storočia. Na druhej strane sa zrejme nepresadí ani opačný extrém - ultramoderné sklenené objekty.“

Znenie súťažných podmienok je podľa P. Beňušku dostatočnou poistkou proti tomu, aby v tejto lokalite nevyrástli mrakodrapy alebo iná zástavba, ktorá by vhodne nezapadala do prostredia.

Verejnú anonymnú jednokolovú súťaž vyhlásili obaja investori - spoločnosti J&T Global a Avant. Jej hlavným cieľom je navrhnúť optimálne, moderné urbanisticko-architektonické riešenie tejto atraktívnej zóny v centre Bratislavy, ktoré bude harmonickou súčasťou historickej panorámy mesta a zároveň zohľadní jedinečnosť lokality. Súťažné návrhy by mali byť koncipované s prihliadnutím na to, že by tu mala byť občianska vybavenosť, administratíva, ale aj byty. Stojí za zmienku, že v sektore Vydrica by objekty nemali byť vyššie ako štyri až šesť podlaží, v sektore od Zuckermandela po vežiaky by nemali byť vyššie ako šesť až osem podlaží. Návrhy bude vyhodnocovať 11-členná porota, v ktorej budú dvaja členovia zastupujúci investorov a nebudú v nej chýbať renomovaní odborníci. Uzávierka súťažných návrhov je 16. septembra a vyhodnotenie súťaže sa uskutoční do 20. septembra. Do troch mesiacov od zverejnenia výsledkov súťaže (25. septembra) sa uskutoční výstava súťažných návrhov.

Páčil sa vám článok?