Naproti úradu vlády vyrastá Nový Dax

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V centre mesta vyrastá ďalšia zaujímavá novostavba - na území ohraničenom Žilinskou, Štefanovičovou a Kýčerského ulicou vyrastá moderný polyfunkčný súbor, ktorý nesie názov Nový Dax.

Toto pomenovanie vychádza z názvu tejto lokality známej starým Bratislavčanom ako Dax, a to podľa rovnomenného hotela, ktorý kedysi stál na Štefanovičovej ulici. V polyfunkčnom dome sú združené funkcie bývania, obchodu, služieb a administratívy. Celý komplex bude pozostávať z dvoch samostatných objektov, pričom dopravné napojenie a prístup do podzemných garáží a na parkoviská sa rieši komunikáciou, umiestnenou medzi nimi. Táto nová ulička bude slúžiť aj VEPOS-u. Výstavba prvého objektu sa už začala a ukončená má byť už pred tohtoročnými Vianocami. Hmotové riešenie výškou i fasádou rešpektuje okolitú zástavbu. Objekt má päť nadzemných podlaží a podkrovie zo strany Žilinskej ulice a šesť nadzemných podlaží s podkrovím zo strany Kýčerského ulice. Ďalej má dve podzemné podlažia s parkovacími boxmi a pivničnými priestormi. Na prízemí budú obchodné a administratívne priestory, ako aj vchody do nadzemných podlaží s bytmi. V prvej etape má byť vybudovaných dovedna 51 dvoj-, troj- a štvorizbových bytov, počet bytov, ktoré vyrastú v druhej etape, bude závisieť od záujmu. Obchodné priestory majú mať plochu od 48 do 198 štvorcových metrov.

„Nový Dax sa nachádza v susedstve významných inštitúcií, ako je úrad vlády, ministerstvo financií, Národná banka Slovenska, Slovenský rozhlas a podobne,“ uviedol Milan Červeňák z realitnej kancelárie Atyp Interiér, ktorá spoločne s akciovou spoločnosťou Preinvest výstavbu zabezpečuje. „Preto bolo našou snahou využiť túto lokalitu nielen na bývanie, ale vniesť do nej aj nové mestotvorné prvky. Ide nielen o obchody a služby v parteri objektu, ale aj o podzemné garáže - spolu ich má byť vyše dvesto, pričom polovica z tohto počtu bude slúžiť pre verejnosť.“

Ako zdôraznil, výstavba sa uskutočňuje na bývalom parkovisku a dvore VEPOS, čo znamená, že v tejto lokalite neubudne nijaká zeleň - naopak, pribudne vo vnútroblokovom priestore, kde sa ráta aj s malým parčíkom.

Páčil sa vám článok?