Suché Mýto čakalo na dostavbu 17 rokov

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na Suchom Mýte vyrastá najväčšia budova, aká sa momentálne stavia v centre mesta - Europeum Bussiness center. Od zámeru naplniť prázdny priestor medzi hotelom Forum a bývalým Pallehnerom po začatie výstavby prešlo dlhých 17 rokov.

Už v roku 1985, keď sa uskutočnila architektonická súťaž na hotel Forum, sa ukázalo, že projekt hotela urbanisticky nevyrieši celé územie siahajúce od Pallehnera cez Suché Mýto a Drevenú ulicu a ohraničené bývalým Mierovým - dnes Hodžovým - námestím, Poštovou a Obchodnou ulicou. Už v 80. rokoch sa preto robili štúdie riešiace výstavbu na pozemku, kde dnes vyrastá nová dominanta. Pôvodne tu mala byť budova pre Slovenský zväz bytových družstiev, ten však po nežnej revolúcii zanikol. V nasledujúcich rokoch sa objavili rôzni záujemcovia o tento priestor, medzi inými aj firma Hoffmann&Maculan, ktorá sa dohodla s magistrátom, že na tomto mieste bude stavať. V roku 1992 vypracoval príslušnú štúdiu rakúsky architekt Lorenz. Štúdia napokon poslúžila ako podklad na podmienky medzinárodnej architektonickej súťaže, ktorú vyhral Ateliér Suché Mýto (architekti Krepop, Suchánek, Šoltés, Žákovský). Projekt Europeum Bussiness centra v podstate zodpovedá návrhu tejto skupiny architektov, aj keď došlo k určitým úpravám v dispozičnom riešení objektu. Objekt je napríklad hmotovo rozčlenený tak, aby vhodne zapadal do okolitej zástavby a nevznikla tu jedna jednoliata hmota, ktorú by ľudia vnímali ako „opachu“. Priestorové a výškové regulatívy veľmi presne stanovil ešte bývalý Útvar hlavného architekta a magistrát.

Uvedenie projektu do reality nebolo jednoduché a sprevádzali ho mnohé peripetie. Po transformácii firmy Hoffmann&Maculan prípravu stavby prevzala firma Simac Holding. Pre účely výstavby vznikla samostatná firma Europeum Bussiness center, ktorej obchodné podiely Simac Holding predal spoločnosti Immoconsult. Keďže na pozemku boli neprehľadné vlastnícke vzťahy, stavebné povolenia boli vydané až v roku 1995. Situáciu komplikovalo aj to, že ide o mimoriadne zložité územie a výstavba si vyžiadala preložky mnohých inžinierskych sietí. Projekt sa musel prepracovávať aj s ohľadom na plánovanú revitalizáciu Námestia SNP a s ňou spojenú predpokladanú výstavbu podzemných garáží - plánovaný vjazd do nich má byť totiž práve v priestore Suchého Mýta. Výstavba si vyžiada aj zmenu organizácie dopravy na Suchom Mýte, ktorá povedie k ďalšiemu utlmeniu dopravy na Námestí SNP.

Aj preto sa až v roku 2000 asanoval bývalý mliečny bufet Liptov a začiatok samotnej výstavby sa posunul až na marec tohto roka. Teraz by už mali práce pokračovať rýchlym tempom a nová dominanta tejto časti mesta by mala byť ukončená už v septembri budúceho roku.

Páčil sa vám článok?