Aká bude nová tvár nábrežia pri PKO?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavské nábrežie, presnejšie jeho časť od Parku kultúry a oddychu až po Most Lafranconi, by malo v dohľadnej budúcnosti zmeniť svoju tvár. V akom smere, to naznačuje aj urbanistická štúdia Bratislavské nábrežie, ktorú dala vypracovať spoločnosť J&T Global.

Spoločnosť, ktorá získala pozemky na území PKO i v časti Podhradia, má s touto lokalitou veľké plány. Štúdia, do ktorej možno v týchto dňoch nahliadnuť na bratislavskom magistráte, si kladie za cieľ navrhnúť „únosné a optimálne“ využitie tohto územia. Ide o jednu z najvýznamnejších rozvojových plôch na území mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, vyznačujúce sa atraktív- nou nábrežnou polohou, dobrým dopravným spojením a stavebnými možnosťami. Zo severu je toto územie, ktoré sa rozprestiera na rozlohe 28,64 hektára, ohraničené Žižkovou ulicou, z juhu riekou Dunaj, zo západu mostom Lafranconi a z východu miestom, kde sa Ulica arm. gen. Ludvíka Svobodu primkýna k nábrežnej promenáde za parkoviskom pri bývalej budove Útvaru hlavného architekta mesta Bratislavy. Využitie tohto územia má podľa štúdie niekoľko priorít, z ktorých najdôležitejšou je vybudovanie mestskej polyfunkčnej štruktúry, nadväzujúcej na uvažovanú zástavbu Podhradia (jednu lokalitu v Podhradí získala spoločnosť J&T, druhú spoločnosť Avant) a spojenej s centrom mesta. Tým sa celé územie zapojí do kontinuálnej mestskej zástavby.

Na nábreží by mali byť predovšetkým nové administratívne priestory, služby, obchody, kultúrne a spoločenské zariadenia, ale aj nadštandardné byty. Celý priestor rozdeľuje štúdia do šiestich sektorov. V sektore pri vyústení tunela navrhuje vybudovanie dvoch mestských blokov, ktorých výškové zónovanie by zo strany nábrežia nemalo prekročiť šesť a zo strany Ulice arm. gen. Ludvíka Svobodu osem nadzemných podlaží. V priestore zalomenia komunikácie pred tunelom je navrhnutá dominanta - výšková stavba s maximálne 24 nadzemnými podlažiami. V ďalších dvoch sektoroch (ide zhruba o územie, kde dnes stojí PKO) sa ráta s vybudovaním polyfunkčných objektov, v ktorých by mali byť administratívne priestory, služby, obchody i kultúrno-spoločenské zariadenia. Zástavba by nemala mať viac ako päť nadzemných podlaží, ráta sa však aj s dvomi dominantami s maximálne 14 podlažiami. V zostávajúcich troch sektoroch, zahrňujúcich lokality od Výskumného ústavu vodného hospodárstva až po Most Lafranconi, sa ráta viac-menej iba s doplnením a rozvojom už existujúcich funkcií.

O rozsahu navrhovanej výstavby na nábreží veľa napovedia čísla. Štúdia ráta s tým, že by tu malo byť 293 apartmánových bytov, hotely a ubytovacie zariadenia s novou kapacitou 540 lôžok, administratívne priestory s podlažnou plochou 73 800 m2, obchody s podlažnou plochou 7400 m2, reštaurácie dovedna s takmer 1700 stoličkami, kultúrne zariadenia asi s 2650 sedadlami a kongresové centrum s 2500 sedadlami. Až 15 300 m2 plochy by malo byť vyhradených pre šport. Na nábreží by tiež malo vzniknúť vyše 4900 parkovacích miest.

Páčil sa vám článok?