Prázdne miesto na rohu Lazaretskej a Dunajskej vyplní nový polyfunkčný dom

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na rohu Dunajskej a Lazaretskej ulice by sa mala už v máji tohto roku rozbehnúť výstavba nového polyfunkčného domu, ktorý okrem obchodných a kancelárskych priestorov ponúkne aj bývanie v centre mesta.

Na mieste, kde by mal nový dom stáť, sú v súčasnosti v podstate iba dve asfaltové parkoviská - jedno väčšie v oplotenom areáli a jedno menšie pred oplotením pozdĺž Lazaretskej ulice. Podľa informácií, ktoré sprístupnil magistrát, bude mať polyfunkčný objekt z dielne architektonickej kancelárie Krepop&Suchánek jedno podzemné a šesť nadzemných podlaží ustupujúcich strešnými terasami. Do obchodných prevádzok sú vstupy navrhnuté z Dunajskej ulice, do garáží (dovedna ich má byť 65), bytov a administratívnych priestorov z Lazaretskej.

Podzemné podlažie ponúkne garáže so 47 stojiskami, ďalších 18 parkovacích miest bude v garážach na prízemí, na ktorom má byť tiež vjazd do garáží na oboch podlažiach, obchodné a technické priestory a vstup do bytovej a administratívnej časti. Druhé nadzemné podlažie tvoria administratívne priestory orientované jednak do Dunajskej a Lazaretskej ulice, jednak do navrhovaného vnútorného átria s udržiavanou zeleňou.

Na treťom až šiestom podlaží bude dovedna 19 jedno- až päťizbových bytov. Na siedmom podlaží majú byť okrem technických priestorov (strojovňa výťahu, kotolňa) aj hygienické zariadenia (WC, sprchy) pre obyvateľov domu, ktorí budú používať slnečnú terasu s vysadenou zeleňou.

Nový polyfunkčný dom má nielen pomôcť uspokojiť dopyt po bytoch a kancelárskych, resp. obchodných priestoroch v centre mesta, ale jeho výstavba si zároveň kladie za cieľ prispieť k urbanisticko-architektonickému dotvoreniu nárožia oboch ulíc, ktoré zatiaľ nie je využité tak, ako by bolo primerané v natoľko exponovanej časti mesta. Ukončenie výstavby sa predpokladá dva roky po jej začatí, teda v máji 2004.

Páčil sa vám článok?