Premostenie Staromestskej asi nebude

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V kauze zamýšľanej kontroverznej stavby polyfunkčného objektu Kozia - Zochova, ktorého súčasťou malo byť viacpodlažné premostenie Staromestskej ulice, nastal prudký zvrat. Územné rozhodnutie stavebného úradu o tejto stavbe, ktorá vyvolala búrku protestov a dokonca sa rozbehla proti nej petičná akcia, po odvolaní viacerých účastníkov konania v uplynulých dňoch zrušil Krajský úrad v Bratislave.

O vyjadrenie k tomuto rozhodnutiu sme požiadali investora, ktorým je spoločnosť RMA plus. Predstavitelia spoločnosti, ktorých verdikt krajského úradu evidentne zaskočil, uviedli, že nám stanovisko poskytnú neskôr.

Pripomeňme, že objekt mal vyrásť na dolnom vyústení Kozej a Zochovej ulice, priamo oproti sídlu Najvyššieho súdu SR. Najpozoruhodnejšie na tomto projekte bolo nepochybne práve zamýšľané premostenie Staromestskej ulice. Išlo o riešenie, ktoré preferovali na základe historických podkladov aj mestskí pamiatkari. Podľa našich zistení to bol práve Mestský ústav ochrany pamiatok, ktorý svojho času prišiel s nápadom vytvorenia nadchodu, a to kvôli zachovaniu pôdorysu pôvodnej historickej zástavby. Projekt zároveň riešil aj súčasný nevyhovujúci stav podchodu, ktorý je často mimo prevádzky a neumožňuje bezbariérový prístup. Podchod navrhoval zrušiť a nahradiť ho nadchodom.

Ako sa pred časom vyjadril autor projektu Ing. arch. Peter Bauer, takto koncipovaný projekt odsúhlasili okrem Komisie územného a strategického plánovania hlavného mesta SR Bratislavy aj magistrát a Mestská časť Bratislava - Staré Mesto vo svojich záväzných stanoviskách, ako aj ďalších 52 dotknutých inštitúcií.

Projekt mal však aj mnoho odporcov a rozbehla sa proti nemu petičná akcia, pod ktorú sa podpísali viaceré známe osobnosti. Odporcovia stavby argumentovali okrem iného tým, že navrhovaný objekt nezodpovedá pôvodnej pôdorysnej stope historickej zástavby a množstvo výhrad mali proti navrhovanému premosteniu Staromestskej. Prekážalo im aj to, že došlo k asanácii dvoch starých domov na Kozej ulici číslo 3 a 5.

Po rozhodnutí Krajského úradu v Bratislave sa situácia vrátila do bodu nula. Čo a kedy sa na preluke na dolnom vyústení Kozej a Zochovej ulice vlastne vybuduje, v tejto chvíli nevedno...

Páčil sa vám článok?