V Podhradí vznikne nové námestie

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Vznik nového námestia nie je v živote žiadneho mesta každodennou udalosťou. V priestore medzi Mikulášskou a Židovskou ulicou, pred budovou bývalého múzea revolučných tradícií už rastie nový polyfunkčný objekt, ktorý spolu s ďalším objektom vytvorí malé námestie. Nemala by na ňom chýbať ani fontána.

Ako sme sa dozvedeli od prof. Ing. arch. akad. arch. Rastislava Janáka, ktorý je jedným z autorov projektu, námestie bude akousi zastávkou na trase schodov vedúcich zo Židovskej ulice smerom k Mikulášskemu kostolíku a ďalej na Hrad.

V novom polyfunkčnom dome by mali byť kaviarenské zariadenia a špecializované obchody (antikvariáty, predaj starožitností a podobne). „Objekt je riešený tak, že v parteri sú obchodné priestory a na troch podlažiach vrátane podkroví by mali byť byty,“ uviedol R. Janák. „Objekt je členený v zmysle pôvodných parciel a kopíruje uličnú čiaru, ktorá tu bola v minulosti. Snahou bolo vytvoriť aj charakteristické miesto, umožňujúce ľahšiu orientáciu. Mala by ním byť hranolovitá presklená časť objektu, kde by boli vo viacerých úrovniach situované malé kaviarničky a na poslednom podlaží terasa s výhľadom na Bratislavu. Celé námestie je dotvorené ešte jedným polyfunkčným objektom, ktorý sa segmentovým tvarom zapája do vytvorenia prostredia námestia a svojou hmotou eliminuje negatívne pohľady na štítové steny objektov zo Skalnej a na zadnú časť Žigraiovej kúrie.“

Iba pre úplnosť sa žiada dodať, že súčasťou objektu sú aj dve podzemné podlažia, v ktorých budú parkovacie priestory. Jeho dokončenie je naplánované na koniec marca budúceho roku. „Obavy máme len z toho, č sa dovtedy stihne zrekonštruovať aj bývalé múzeum revolučných tradícií a či aj svojím riešením a funkciou prispeje k dotvoreniu tohto prostredia,“ dodal R. Janák.

Múzeum revolučných tradícií sa začalo stavať ešte za bývalého režimu. Po páde režimu sa stavebné práce zastavili a s rozostavanou budovou sa odvtedy nič nedeje. Ako sme informovali v minulom vydaní našich novín, mestské zastupiteľstvo vyhlásilo súťaž na predaj tohto objektu, ktorá sa medzitým už aj uskutočnila. Budúci investor bude musieť pozemok a rozostavanú budovu kúpiť za najmenej 35,5 milióna korún, nebude smieť prekročiť projektovanú obostavanosť ani počet podlaží a budova bude musieť slúžiť na kultúrne účely.

Páčil sa vám článok?