Na Kamzíku už rastie centrum ekovýchovy a lesnícke arborétum

13.6.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Na bratislavskom Kamzíku už zo zeme vyrastá budúce centrum ekologickej výchovy, ktoré posluži na vzdelávanie deťom i dospelým. Súčasťou projektu je aj lesnícke arborétum, v ktorom nájdete jednak stromy typické pre bratislavský lesopark, ale aj dreviny, ktoré sú tu skôr výnimočné.

Eko-centrum v predpokladanej hodnete vyše pol milióna eur buduje organizácia Mestské lesy v Bratislave. Plánovaný termín dokončenia výstavby je október 2022. 

"Infocentrum Kamzík ako viacúčelové zariadenie pre vzdelávanie a inštitucionálnu spoluprácu má za cieľ účinne komunikovať verejnosti význam ochrany prírody, rozmanitosti druhov a aktívne k nej prispievať. Spolu s web-stránkou „Service Center – City Nature“ bude poskytovať služby environmentálnej výchovy a lesnej pedagogiky prostredníctvom školiacich programov v slovenčine, nemčine a angličtine pre širokú odbornú a laickú verejnosť, a najmä školopovinnú mládež," uvádzajú o projekte Mestské lesy v Bratislave na svojej stránke. 

VIZUALIZÁCIE:

V budove eko-centra teda nájdu deti z bratislavských škôl priestor na environmentálne kurzy pod vedením lektorov. Svoj priestor si tu však nájdu aj dospelí, či už doborníci alebo laici. Budova má slúžiť aj na školenia a odborné stretnutia odborníkov z oblasti lesníctva a ochrany prírody.

Zdroj: ms

Stavba budúceho eko-centra.

Súčasťou projektu je aj revitalizácia momentálne neprístupného lesníckeho arboréta. Ako informujú Mestské lesy, návštevníci tu budú môcť obdivovať a spoznávať pre lesopark netypické dreviny ako jedľa, tis, cypruštek či typických zástupcov bratislavských lesov ako javor, jelša či breza.

Stavba je financovaná zo zdrojov Európskej únie, ide o súčasť projektu CITY NATURE  v rámci programu INTERREG v spolupráci s partnerskou organizáciou Mestských lesov vo Viedni. Autorom projektu, ktorý rastie na Kamzíku, je ateliér architektúry a dizajnu SPACIO.

(ms)

Páčil sa vám článok?