Starý dom zbúrali a do roka postavia nový

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Stavebný ruch okolo domu v najužšom centre mesta vždy púta pozornosť. Tentoraz sme sa zaujímali o rekonštrukciu objektu na Hurbanovom námestí 3 sčasti tvoriaceho západný koniec Obchodnej ulice, ktorý od mája tohto roka pre firmu Tarpas rekonštruuje akciová spoločnosť Hornex.

Dom, ktorý priamo susedí s objektom Bank Austria Creditanstalt, má mať polyfunkčný charakter. Jeho súčasťou budú podzemné garáže, päť nadzemných podlaží a podkrovné podlažie. Návrh rekonštrukcie zachováva pôvodný účel objektu, čo znamená, že prvé a druhé nadzemné podlažie má byť prenechané na obchodné využitie a zvyšné nadzemné podlažia sa majú využívať ako kancelárske priestory.

Podľa predstaviteľov firmy Tarpas po rekonštrukcii objekt ponúkne 11 parkovacích státí v podzemných garážach i autovýťah. Na každom podlaží bude hygienické zariadenie, kuchynka, priestor pre upratovačku atď. Osobný hydraulický výťah pre šesť osôb má byť prispôsobený aj na prepravu vozíčkárov, na prvom a druhom podlaží bude hydraulická plošina. Na treťom podlaží bude átrium, ktoré bude možné využívať ako zasadaciu miestnosť. Objekt má byť plne chránený, bude v ňom moderné telekomunikačné vybavenie a okrem iných vymožeností aj klimatizácia. Pre úplnosť sa ešte žiada uviesť, že v objekte bude takmer 655 m2 úžitkovej obchodnej plochy a vyše 1416 m2 úžitkových kancelárskych plôch.

Podľa vyjadrenia predstaviteľov firmy Tarpas došlo k zmene stavebného povolenia, pretože sa zistilo, že podložie je iné, ako sa predpokladali. Preto sa ako výhodnejšie javí pôvodnú budovu zrúcať a na jej mieste postaviť repliku, ktorá by presne kopírovala originál.

Práce majú byť podľa plánu ukončené začiatkom júla budúceho roku. Už o necelý rok by teda v srdci obchodnej zóny mali pribudnúť atraktívne priestory, akých je v metropole ešte stále nedostatok.

Páčil sa vám článok?