Budúcnosť nábrežia je v rukách mesta

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Atraktívny a nielen Petržalčanmi vyhľadávaný priestor Tyršovho nábrežia, najmä jeho časť v rozmedzí od Starého mosta po reštauráciu Leberfinger, je naďalej miestom konfliktu protichodných záujmov a problémových vzťahov.

Lunapark pri Starom moste je v agónii. Podľa vyjadrenia tlačovej tajomníčky starostu Petržalky Milky Podmajerskej je areál, na ktorom sa rozprestiera Lunapark, vo vlastníctve mesta. Vlastník pozemku uzavrel nájomnú zmluvu s Karolom Bunčákom do 31. decembra 2000. „Hlavné mesto odstúpilo od tejto zmluvy a podalo na Okresný súd Bratislava V návrh na vypratanie pozemku a úhradu dlžného nájomného,“ uviedla.

Problémy sú aj s bufetom Propeler. Podľa M. Podmajerskej ide o nelegálnu stavbu, na prevádzkovanie ktorej nedal súhlas Štátny okresný hygienik SR. Pán Baltazarovič, ktorý je konateľom firmy Kyvadlo prevádzkujúcej bufet, má čo vysvetľovať, pretože mestská časť Petržalka doteraz záväzné stanovisko k podnikateľskej činnosti nevydala. Firma Kyvadlo, s.r.o., totiž dodnes nepredložila platné užívacie povolenie na stavbu.

M. Podmajerská sa vyjadrila aj k téme, ktorá už niekoľko mesiacov vzrušuje najmä hudbychtivých teenagerov z Petržalky i širokého okolia. „Spoločnosť požiadala aj o povolenie prevádzkového času do 02.00 hodiny, čomu mestská časť nevyhovela vzhľadom na opakujúce sa sťažnosti na rušenie nočného pokoja a na neurovnané užívacie vzťahy k stavbe,“ uviedla.

Pokiaľ ide o priestor na Tyršovom nábreží, vlastníkom je hlavné mesto Bratislava. ktoré Petržalka viackrát oslovila so žiadosťou o zverenie tohto pozemku do správy mestskej časti. Primátor Jozef Moravčík v odpovedi na interpeláciu jedného z poslancov uviedol, že táto lokalita je celomestsky významná, preto patrí do priamej pôsobnosti hlavného mesta, ktoré tejto lokalite venuje primeranú pozornosť.

Petržalka má veľký záujem, aby Tyršovo nábrežie malo spoločensko-kultúrny záujem, aby aj oživením AuCafé, mýtneho domčeka, skultúrnením lunaparku, zvýraznením Arény vznikla pre Petržalčanov i Bratislavčanov príjemná oddychová zóna. Budúcnosť nábrežia je však predovšetkým v rukách mesta.

(lau)

Páčil sa vám článok?