Dve alternatívy pre Chorvátske rameno

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Chorvátske rameno poznajú nielen Petržalčania, ale aj ostatní Bratislavčania. Už menej je známe, že s touto vodnou plochou a jej okolím sa spájajú ambiciózne plány.

V súčasnosti existujú dve základné urbanistické štúdie týkajúce sa tejto lokality (Chorvátske rameno - Zrkadlový háj a Jantárová cesta - Lúky).

Vypracovanie týchto štúdií obstarala mestská časť pre usmerňovanie investičnej činnosti v území, ktoré dlhodobo pretrváva ako provizórium (či ako prírodná rezervácia) v obytnom území Petržalky. Ide o územie viazané na nedobudovanú komunikáciu s nosným systémom MHD - metrom. Celomestská koncepcia toto územie definuje ako najhodnotnejšie mestské prostredie celého obytného územia Petržalky.

V tomto duchu spracované štúdie navrhujú zástavbu tohto priestoru s kvalitnou architektúrou a pestrou skladbou vybavenosti. Štúdia Chorvátske rameno - Zrkadlový háj rieši jeho severnú časť a štúdia Jantárová cesta - Lúky na ňu nadväzuje. Navrhovaná zástavba narúša monotónnosť 12- až 15-podlažných panelových domov. K obytnej zástavbe tak pribúda mnohotvárny mestský priestor, ktorý dotvára hneď z niekoľkých hľadísk.

Prvoradé je dobudovanie dopravného skeletu s nosným systémom MHD (v trase Jantárová), následne výstavba staníc metra ako prirodzených centier vybavenosti (v polohe križovania s Pajštúnskou, Šintavskou a Betliarskou ulicou). V neposlednom rade je dotváraný priamy kontakt s prírodným prostredím Chorvátskeho ramena, ktoré sa stáva kompozičnou súčasťou ťažiskového priestoru.

Štúdiu Chorvátske rameno - Zrkadlový háj prerokovalo miestne zastupiteľstvo v októbri 1999, štúdia Jantárová cesta - Lúky by mohla byť predmetom rokovania v prvom štvrťroku 2001.

(lau)

Páčil sa vám článok?