Budova NBS bude osvetlená menej ako dnes

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Článok o novej budove Národnej banky Slovenska, ktorý sme uverejnili v predchádzajúcom vydaní novín, vyvolal neočakávane silnú reakciu čitateľov, bývajúcich najmä v blízkom okolí tejto, na bratislavské pomery, monumentálnej stavby.

Nová bratislavská dominanta sa pre mnohých stala tŕňom v oku najmä pre jej nočné osvetlenie, keď sa svieti na všetkých 33 poschodiach. Jedni sa sťažujú najmä na to, že ich silné svetlo ruší pri spánku, druhým zas nedá spávať otázka, kto to nočné svietenie zaplatí. Ako nám povedal hovorca Národnej banky Slovenska Ján Onda, informácia, ktorá odznela v niektorých médiách, že ide o skúšobnú prevádzku osvetlenia, nie je pravdivá. Hlavnou príčinou svietenia je nepretržitá 24-hodinová pracovná prevádzka na dokončovaní, resp. zariaďovaní budovy.

Práve v týchto dňoch sa do novostavby NBS sťahuje nábytok do kancelárií na všetkých poschodiach. Len čo sa so zariaďovaním skončí, nebude dôvod, aby sa v kanceláriách celú noc svietilo. Podľa J. Ondu je však samozrejmé, že ani po dokončení a uvedení budovy do normálnej prevádzky nezostane tmavá. Jej vonkajšie osvetlenie bude riešené formou iluminácie - okrasného nasvietenia.

V súvislosti s dokončením stavby výškovej budovy NBS sme sa dozvedeli aj ďalšiu zaujímavú informáciu. Dom, ktorý stojí na rohu Mýtnej a Školskej ulice pred vchodom do banky, budúci rok asanujú. Národná banka ho kúpila od pôvodného majiteľa a v súčasnosti sa čaká do 1. januára 2001 na ukončenie platnosti nájomných zmlúv, ktoré predchádzajúci majiteľ uzavrel s firmami, ktoré majú v budove kancelárie.

Ako nám povedal Ján Onda, Národná banka chce vytvoriť priestor, aby mesto mohlo riešiť dopravnú situáciu v tejto časti mesta. Predstava NBS je postaviť tu komunikáciu, ktorá umožní odbočiť zo Školskej ulice na Mýtnu, čo súčasné dopravné značenie zakazuje. Okolie novostavby sa upravuje priebežne, veľká časť chodníkov je už pokrytá zámkovou dlažbou, vysadené sú stromy a postupne pribudne ďalšia zeleň.

(mer)

Páčil sa vám článok?