Výstavba bytovky vo Vrakuni: Na mieste protestovali občania, reaguje aj developer

14.9.2020
0

Zdroj: FB Martin Kuruc - starosta Vrakune

Páčil sa vám článok?

Kauza plánovanej výstavby bytovky na Železničnej ulici v bratislavskej Vrakuni, proti ktorej sa postavil miestny starosta, naberá na obrátkach. Dnes na mieste protestovali aj rozhorčení občania, svoje argumenty pre výstavbu nám prezradil developer.

Spor sa vyostril po tom, čo developer v piatok oplotil pozemok, na ktorom zamýšľa stavať 13-poschodovú bytovku so 107 bytmi. Miestny starosta Martin Kuruc okamžite zavolal pracovníkov magistrátu, keďže pozemok patrí mestu. Tí potvrdili, že povolenie na stavbu plota nevydali. 

Kuruc tvrdí, že výstavba bytovky, na ktorú je vydané stavebné povolenie ešte z roku 2007 a to inou mestskou časťou, je nezákonná a ani na súčasné kroky nemá stavebník právo.

Viac sme o tom písali tu:

​Dnes sa na mieste za prítomnosti starostu zhromaždili aj občania s transparentmi proti výstavbe. "Ako komunita ľudí bývajúcich v mestskej časti Vrakuňa bojujeme proti výstavbe bytového domu, ktorý má stáť rovno pod našimi oknami a hneď vedľa základnej školy. Investor nám brutálnym spôsobom ohradil priestor bez vedomia občanov a mestského úradu. Svojvoľne postavil oplotenie a zabezpečil SBS. Nemôžeme dopustiť, aby sme tu mali naspäť 90-roky," okomentovali svoj protest na sociálnej sieti. 

Zdroj: FB Martin Kuruc - starosta Vrakune

Protestujúci obyvatelia Vrakune. 

Svoje argumenty pre výstavbu nám dnes poskytol developer, spoločnosť MartinDevelopment Vrakuňa, ktorá je stavebníkom tohto objektu od marca 2020." "Majiteľom pozemku je hlavné mesto SR Bratislava, od roku 1998 je na pozemku zriadené vecné bremeno, právo stavby bytového domu. Platnosť stavebného povolenia potvrdil uznesením Najvyšší súd Slovenskej republiky," vyjadrila sa pre bratislavskenoviny.sk Beáta Humeníková zo spomínanej spoločnosti. 

"Pozemok dotknutý výstavbou využívali obyvatelia na parkovanie, napriek tomu, že na ňom nikdy nebolo zriadené parkovisko a užívanie chodníka ako vjazdu a výjazdu na danú plochu je priestupkom, ktorý mestská časť dlhodobo tolerovala. Ako developerská spoločnosť sme si vedomí, že výstavba so sebou prináša aj množstvo obmedzení, vrátane problému s parkovaním, ktorý však nie sme povinní riešiť. Napriek tomu sme ešte v marci 2020 iniciovali komunikáciu so starostom mestskej časti Bratislava – Vrakuňa s úmyslom informovať mestskú časť o harmonograme prác a skoordinovať pokračovanie realizácie projektu. V priebehu marca až augusta 2020 prebehla vzájomná e-mailová komunikácia. Uskutočnili sa však, žiaľ, len dve stretnutia s vedením mestskej časti, v rámci ktorých sme predložili všetky úpravy podľa požiadaviek pána starostu, na ktoré však neexistuje právny nárok, ako napr. úpravu vjazdu a výjazdu na pozemok, zníženie výšky stavby, deklarovali sme ponechanie, resp. výsadbu novej zelene, využitie dažďovej vody, vytvorenie extenzívnej zelenej strechy, vybudovanie parkovacích plôch, z ktorých časť bude plne zelená formou ekologických zatrávňovacích modulov, vytvorenie nového detského ihriska, oddychovo-relaxačnej zóny, novej občianskej vybavenosti a predložili sme niekoľko alternatív vybudovania dočasných parkovacích miest pre obyvateľov. Žiaľ, ku dnešnému dňu nebol zo strany mestskej časti realizovaný žiadny krok, ktorý by realizáciu takýchto dočasných parkovacích miest umožnil," dodáva Humeníková. 

Zdroj: FB Martin Kuruc - starosta Vrakune

Pozemok, na ktorom sa má stavať. 

Podľa developera bol jediným krokom zo strany starostu počas šiestich mesiacov dohodnutie stretnutia na úrovni hlavného mesta, ktoré sa uskutočnilo až začiatkom septembra a z ktorého pred jeho začiatkom starosta odišiel.

Developer dodáva, že oslovili aj správcovskú spoločnosť, ktorá spravuje okolité bytové domy s cieľom informovať obyvateľov o projekte aj harmonograme prác, obyvateľom mali byť aj distribuované letáky, aby si preparkovali autá.

"Absolútne odmietame ničím nepodložené tvrdenia pána starostu o „nevyberaných spôsoboch, arogancii či akomkoľvek nátlaku z našej strany“ a považujeme ich za ohováranie bez akéhokoľvek relevantného podkladu, ktoré poškodzujú dobré meno našej spoločnosti. Úprimne nás mrzí, že až z dnešného brífingu sme sa dozvedeli, že naša viac, ako šesťmesačná snaha o konštruktívne riešenia bola zbytočná, nakoľko mestská časť dnes slovami pána starostu jasne deklarovala, že nikdy nemala o tieto riešenia záujem a odmieta ich," zakončila Humeníková.

K sporu sa dned opäť vyjadril starosta Kuruc. "Mám za to, že stavebné povolenie, ktoré bolo vydané v roku 2007 za účasti bývalého vedenia MČ Bratislava Vrakuňa, stavebným úradom Rača, nie je právoplatné. Ale o tom musí rozhodnúť súd. Napriek tomu všetkému developer píše na svojich sociálnych sieťach, že od apríla komunikuje s MČ a MČ mu nevychádza v ústrety. Áno, to je aj pravda, lebo MČ nemá záujem, aby tu tento bytový dom stál. A tiež je pravda, že v apríli sme sa prvýkrát stretli s vlastníkom tohto projektu a dal som mu tri základné požiadavky. 1. aby znížil výšku projektu a tým pádom znížil počet bytov. 2. aby vybudoval parkovacie plochy pre tie automobily, ktoré teraz parkujú na spevnenej ploche. 3. a aby vybudoval dostatok zelene a zrekonštruoval detské ihrisko. Čo sa stalo. Je pravda, že developer znížil výšku. Ale asi si myslí, že si z nás bude robiť pekný deň. Vysvetlenie: áno svojím spôsobom výšku znížil. Ale iba tak, že z každého poschodia zobral iba 15 cm, takže aj keď výšku trochu znížil, tak podlažnosť nie. Dokonca zo 107 bytov sa dostal na 113. Dobre počujete. Druhá žiadosť, aby vybudoval parkovanie miesta. Tak nám developer poslal svoj návrh na vybudovanie náhradných parkovacích miest, no všetko na úkor zelene a hlavne nie na svojich pozemkoch. Tak ešte raz a pomaly. Chce budovať na pozemkoch, ale nie ktoré mu patria. Tak ako som spomínal čo sa stalo minulý týždeň v piatok, že ohradil pozemok, bez súhlasu magistrátu, ktorý je vlastníkom tohto pozemku. Konali sme a zavolali sme zamestnancov magistrátu, ktorí tam okamžite prišli a vyzvali ho, aby vo svojej činnosti nepokračoval. Tu patrí vďaka pánovi primátorovi Matus Vallo za promptné konanie a že v tejto veci stojí na strane spravodlivosti. V ten nešťastný piatok som mal pocit, že sa vrátili 90-te roky minulého storočia, keď páni zo SBS oblečení v čiernom bránili výstavbu nelegálneho oplotenia. Ako som spomenul plot bez súhlasu vlastníka nie je možné postaviť.T akže susedia, urobím všetko preto, aby som eliminoval túto stavbu na tomto území. Máme to ťažké, lebo ako som spomenul v roku 1998 bolo vtedajším okresným úradom v Bratislave zriadené vecne bremeno stavby. V roku 2007 bolo vydané stavebným úradom Rača stavebné povolenie a ktovie prečo s tým investor čakal 13 rokov, aby začal stavať. Žeby preto, aby sa premlčali možné trestné činy, alebo nejaké machinácie s pozemkami z minulosti? Ktovie. Ale ja sa nevzdám a bojovať budem. Nemám problém s developermi, ktorí sú čedtní a slušní. Ale tieto praktiky, ktoré sú tu na Čiernovodskej/Železničnej ulici naozaj patria do minulosti," vyhlásil Kuruc.

Zdroj: FB Martin Kuruc - starosta Vrakune

(ms) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie