Vo Vrakuni sa po rokoch developer pokúša spustiť neželanú výstavbu, narazil na odpor

12.9.2020
0

Zdroj: FB Martin Kuruc - starosta Vrakune

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa došlo v piatok k zaujímavému sporu. Na pozemku pri Železničnej ulici sa developer rozhodol spustiť neželanú stavbu, do protiakcie vyrazil okamžite miestny starosta. Táto kauza však v sebe skrýva viacero absurdností.

"Dobrý deň, susedia. Nedám sa developerom na Železničnej ulici tlačiť do kúta a odmietam nevyberané spôsoby. Poznáte ma, ani o milimeter neuhnem a nedovolím, aby arogancia bola to, čo vyhrá," prihovoril sa Vrakunčanom  na sociálnej sieti miestny starosta Martin Kuruc. A čo sa vlastne stalo? Na pozemku pri Železničnej ulici, kde mala pred rokmi za divných okolností vyrásť 13 poschodová budova so 107 bytmi, no dodnes tu nie je nič, nastal ruch. Vyrástol tu totiž plot, stavebník sa zrejme rozhodol začať s prácami. 

Proti stavbe bytového domu starosta Vrakune bojuje dlhodobo, považuje ju za nezákonnú. Podanie v minulosti zaslal na katastrálny úrad, súd, políciu i generálnu prokuratúru. V piatok na miesto privolal políciu a zástupcov magistrátu (úvodná foto článku). 

"Právo stavby je tu ešte z roku 1998, podpísal ho vtedajší primátor Peter Kresánek. Stavebné povolenie na túto bytovku vydala ešte v roku 2007 Rača, teda nie my, hoci pozemok sa nachádza vo Vrakuni. Podľa nás je už neplatné, po dvoch rokoch mu vypršala platnosť," povedal nám Kuruc. 

Tvrdí, že na začatie stavby nie je splnených aj množstvo ďalších podmienok. Samotný pozemok je vo vlastníctve magistrátu, pričom so stavebníkom nie je uzatvorená žiadna nájomná zmluva. Zástupcovia magistrátu mali včera potvrdiť, že súhlas na oplotenie svojho pozemku nevydali. 

Čo je však absurdné, ako nám prezradil Kuruc, stavba je zapísaná v katastri s tým, že tu stojí už od roku 2007. V roku 2019 tu bol vykonaný štátny stavebný dohľad, ktorý konštatuje, že sa tu jednoducho stavba nenachádza.

Zdroj: FB Martin Kuruc - starosta Vrakune

​Pohľad zvrchu na čerstvo oplotený pozemok. 

"Stavebné povolenie z roku 2007 ma tri strany obojstranne, čiže šesť strán, dobre počujete. V stavebnom povolení sa konštatuje, že pred začiatkom stavby musia zbúrať zberné suroviny, ktoré sú vo vlastníctve Vrakune a nemajú na to súhlas a ani búracie povolenie! Nemajú súhlas na výrub stromov od vlastníka pozemku. Nemajú povolený vjazd na pozemok. Nemajú povolený vyjazd na cestu od správcu komunikácie," vymenúva ďalej starosta. 

Spor so stavebníkom však silnejšie prepukol už 20. augusta, keď došlo k osadeniu značiek o výjazde zo stavby na Železničnej ulici. Vtedy mestská časť dala ako reakciu na spevnenú plochu verejného priestranstva osadiť dva veľkokapacitné kontajnery, ktoré nie je bez príslušnej techniky jednoduché odviezť. "Ale ak by aj niekto mal taký záujem, je to v podstate krádež majetku mestskej časti. Milí obyvatelia, môžete do kontajnerov vyhadzovať odpad, ktorý nepotrebujete a my budeme robiť všetko pre to, aby sme danej výstavbe zabránili," informoval v auguste obyvateľov Kuruc. 

Zdroj: FB Martin Kuruc - starosta Vrakune

Osadenie kontajnerov. 

Téme sa budeme ďalej venovať, prineseme aj reakciu druhej strany. 

Čítajte aj:

(ms) 

Páčil sa vám článok?