Bratislavská župa spustila projekt premeny domovov sociálnych služieb na menšie zariadenia rodinného typu

12.8.2020
TK DSS rodinného typu

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Župan Juraj Droba poklepal základný kameň dvoch stavieb - v Rači a v Modre. náklady sa pohybujú na úrovni 7,5 milióna eur.

Bratislavský samosprávny kraj spustil projekt deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb. Vďaka tomu by sa veľké domovy sociálnych služieb mali zmeniť na menšie zariadenia rodinného typu. 

“Deinštitucionalizácia je krokom vpred v oblasti poskytovania sociálnych služieb. Bratislavská župa sa dlhodobo na tento proces pripravovala a je jednou z prvých na Slovensku, ktorá prenáša víziu do reality. Zároveň vyčlenila z vlastného rozpočtu pol milióna eur, ktoré išli na nákup nehnuteľností. Je to síce finančne a kapacitne náročné, ale plánujeme v tom pokračovať aj pri ďalších župných zariadeniach. Klienti budú mať nielen komfortné bývanie v prirodzenejšom prostredí, ale aj kvalitnejšie sociálne služby,” vysvetlil predseda BSK Juraj Droba.

Zástupcovia BSK i partnerských inštitúcií dnes slávnostne poklepali základný kameň budúcich zariadení sociálnych služieb BSK. Celý proces by mal trvať dva roky a v praxi to bude podľa ich slov znamenať osobnejší kontakt a prístup ku klientom v menších komunitách.

Zdroj: BSK

​Poklepanie základného kameňa dvoch stavieb - v Rači a v Modre

Deinštitucionalizácia znamená nahradenie kapacitne veľkých domovov sociálnych služieb malými komunitami prijímateľov sociálnych služieb. Tie budú rešpektovať ich individuálne potreby a zároveň budú prirodzenou súčasťou väzieb a sociálnych vzťahov v ich prirodzenom prostredí.  

„Zjednodušene prináša plynulú zmenu troch princípov – prostredia, prístupu a prijatia. Prostredia preto, lebo klienti budú mať viac životného priestoru. Prístupu samých seba k životu. Oni sami sa budú rozhodovať, kedy budú oddychovať alebo raňajkovať, nie podľa daného plánu zariadenia. Potom je tu prijatie klientov spoločnosťou, nakoľko ich viac začleníme do komunity. Všetko bude pod drobnohľadom profesionálov, takže sociálna a zdravotná starostlivosť bude zabezpečená v plnej miere, ale klienti budú samostatnejší a viac zainteresovaní do komunitného života,“ priblížila riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan. 

Dodali, že komplexná deinštitucionalizácia bude zabezpečená v rámci Domova sociálnych služieb a Zariadenia podporovaného bývania Merema v Modre. Veľkokapacitné zariadenie bude nahradené tromi postavenými dvojdomami v Častej a Dubovej, debarierizovaným rodinným domom v Modre a zrekonštruovanými priestormi v Modre-Kráľovej. Pozitívne sa tým ovplyvní život 50 klientom prostredníctvom pobytovej starostlivosti.

Zdroj: BSK

​Merema Častá

Zdroj: BSK

Merema Dubová

V prípade Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Rači by malo ísť o čiastočnú deinštitucionalizáciu, nakoľko príde k zrekonštruovaniu priestorov na Strelkovej 2. Tie budú slúžiť minimálne 12 klientom, ktorým bude poskytovaná ambulantná služba a ďalším 24 klientom bude poskytovaná pobytová forma v novostavbe na Račianskej ale aj v zrekonštruovanej Strelkovej 2. V oboch zariadeniach sľubujú plnú vybavenosť a prispôsobenie individuálnym potrebám klientov.

Zdroj: BSK

​novostavba na Račianskej, vizualizácia

Celkové náklady na tieto dva podporené projekty sa pohybujú na úrovni 7,5 milióna eur. Nové priestory a služby pre prijímateľov sociálnych služieb bude financovať župa z vlastných prostriedkov BSK a s podporou Európskej únie prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorého riadiacim orgánom je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

 (ts,nc)

 

Páčil sa vám článok?