Rozhorčená Katarína: Sľúbili, že už žiadny žeriav v Karlovke stáť nebude!

28.7.2019
0
Výstavba apartmánového domu Karlove

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

„V rámci predvolebnej kampane mestská časť medzi úspechy zaradila aj to, že nedovolila ´nabehnúť developerom s bagrami a žeriavmi´ do Karlovej Vsi. Medzi škôlkou a domom na Gabčíkovej ulici však jeden žeriav stojí - vyrástol tam apartmánový dom, takže do extrémne zahustenej dopravy pribudnú ďalšie autá,“ upozornila čitateľka Katarína.

Rozhorčená sa obrátila najskôr na mestskú časť. Odpoveď, že výstavba apartmánového domu Karlove v dovtedy nevyužívanom priestore nie je v rozpore s verejným záujmom, ju však neuspokojila. „Keď chceli urobiť niečo pre ľudí, mali tam postaviť poschodovú garáž pre rezidentov, z ktorej mohla mestská časť profitovať, aspoň symbolicky. Namiesto toho bude táto lokalita enormne zahustená, každé ráno odtiaľ vyjdú desiatky áut... Už teraz je situácia neznesiteľná. Na parkovisku neďaleko apartmánového domu sú garáže, ktoré nemôžu ich majitelia plnohodnotne využívať, pretože im v tom bránia odparkované autá,“ doplnila Katarína.

Počet parkovacích miest znížili

Nepozdáva sa jej ani to, že pôvodne malo ísť o bytovku (s názvom Boomerang) so 69 parkovacími miestami, až neskôr stavebník požiadal o zmenu bytového domu na apartmánový dom. To mu zároveň umožnilo znížiť počet požadovaných parkovacích miest. Ako to zdôvodnil a prečo stavebný úrad zmenu akceptoval?

FOTOGALÉRIA:

„V roku 2016 navrhovateľ, spoločnosť Next Invest, podal návrh na zmenu územného rozhodnutia pre stavbu ´Apartmánový dom Boomerang´, ktoré bolo vydané v roku 2017. Zmenou územného rozhodnutia sa stal z bytového domu apartmánový dom a z pôvodne umiestnených 69 parkovacích miest sa tento počet znížil na  53 parkovacích miest. Výpočet parkovacích miest sa podľa druhu stavby riadi príslušnou slovenskou technickou normou. Stavebník sa rozhodol zmeniť funkčnú náplň objektu s cieľom zabezpečiť súlad jeho využívania s platným Územným plánom Bratislavy, v ktorom je pre záujmové územie schválené funkčné využitie – občianska vybavenosť lokálneho významu,“ informoval hovorca mestskej časti Branislav Heldes.

Aj obyvatelia apartmánov majú autá

Na rozdiel od klasickej bytovky je apartmánový dom určený na prechodné ubytovanie, teda nemalo by sa v ňom bývať trvale, keďže jednotlivé apartmány predstavujú nebytové priestory. „Zároveň treba priznať, že aj ľudia ubytovaní v apartmánovom dome budú pravdepodobne využívať najmä automobilovú dopravu, teda budú potrebovať parkovacie státia,“ uznal hovorca.

Mestská časť si podľa neho uvedomuje, že situácia s parkovaním je v záujmovej lokalite, podobne ako na celých Dlhých dieloch, kritická. Plánuje sa aktívne zapojiť do systému celomestského rezidenčného parkovania, ktorý bude zvýhodňovať trvale bývajúcich obyvateľov v danej lokalite. „Výnosy z rezidenčného parkovania by mali primárne smerovať do budovania viacpodlažných parkovísk či parkovacích domov. V blízkosti sa nachádza jedna z lokalít, ktorá je vytypovaná pre budúcu stavbu parkovacieho domu,“ dodal Branislav Heldes.

(ac)

Páčil sa vám článok?