FOTO a VIDEO: Poznáte v Bratislave miesta, kde sa dá ešte nájsť takýto výklad z čias socializmu?

19.7.2019

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

Páčil sa vám článok?

AJ keď sa od tzv. Nežnej revolúcie v roku 1989 mesto zmenilo, tak stále sa nájde pár miest, ktoré sú rovnaké ako pred 30 rokmi... Napríklad aj jeden klasický socialistický výklad, na ktorý vo facebookovej skupine Prešpurčina ešče nezgegla upozornil jej člen Oliver. Uhádli by ste, kde sa tento obchod s potravinami nachádzal?

Oliver zverejnil spomínanú fotografiu ako hádanku, ale netrvalo dlho, aby ľudia zo skupiny Prešpurčina ešče nezgegla prišli na to, že ide o bývalú predajňu s potravinami, ktorý sa nachádza na rohu Kulíškovej a Kvačalovej ulice, teda na území mestskej časti Bratislava - Ružinov. "Tak ten musí byť dobre schovaný, keď ho ešte neobjavili sprejeri ani vandali," komentoval existenciu výkladu z čias socializmu pán Emil a autor fotografie priznal, že tomu tak skutočne je, nakoľko sa nachádza v predzáhradke obytného domu, teda za múrikom so zábradlím a kríkmi. Možno ani vy ho na nasledujúcej fotografii tak ľahko nezbadáte... 

Zdroj: Google Maps

​Namiesto obchodu s potravinami však už niekoľko rokov v týchto priestoroch sídli reštaurácia ponúkajúce denné menu a s prednej strany, teda z Kulíškovej ulice to vlani vyzeralo takto: 

Zdroj: Google Maps

​Jedna z diskutujúcich upozornila, že aj na Šancovej ulici sa vedľa predajne stoličiek nachádza vchod do bývalej mliekárne, pričom nápis SYRY zostal dodnes zachovaný na skle rovno nad dverami. Tu je dôkaz:

Zdroj: Google Maps

​A ďalšia členka skupiny zase tvrdí, že pôvodný nápis s názvom obchodu zostal aj na fasáde domu na Štefánikovej ulici.

Zdroj: Google Maps

"Pôvodne to bolo kvetinárstvo, určitý čas aj chemická čistiareň a teraz je tam ázijské bistro," upresnil pán Dušan.

Ak si chcete pripomenúť ako Bratislava, jej ulice a obchody vyzerali pred 30 rokmi, tak si pozrite toto video, ktoré nakrútil v decembri roku 1989 istý Thomas Wetschnig a v roku 2011 ho zverejnil na Youtube s komentárom: "Len hodinu cesty vzdialené od Viedne, ale do decembra 1989 vzdialenejšie ako Bangkok." Pravdepodobne tým myslel, že Rakúšan by sa za totality, teda počas existencie tzv. železnej opony skôr dostal do Thajska než do susednej Bratislavy...

(ars)

Páčil sa vám článok?