FOTO: Nový projekt Vydrica rozšíri centrum mesta až pod Bratislavský hrad

3.4.2019
Budúca Vydrica z vtáčej perspektívy

Zdroj: Vydrica Development

Páčil sa vám článok?

Pod Bratislavský hrad, presnejšie do štvrte Vydrica by sa mal onedlho vrátiť život. Doteraz bola táto časť hlavného mesta zanedbaná, neprístupná verejnosti a neplnila žiadnu funkciu, hoci je kúsok od centra, ktoré býva plné turistov. A hoci dnes neplní žiadnu pozitívnu funkciu pre Bratislavčanov, ani pre návštevníkov hlavného mesta, tak už čoskoro by tento stav mal byť minulosťou.

 „Pri prvej návšteve ma Bratislava dostala svojou atmosférou a ľuďmi, ktorí pôsobia veľmi otvorene. Ešte aj veľkosťou je podobná Luxemburgu. Uvedomujem si, že k citlivej lokalite akou je Vydrica, treba pristupovať s rešpektom a že úlohy sa musia chopiť domáci architekti, ktorí Bratislavu majú doslova v krvi,“ povedal Eric Lux, CEO skupiny IKO, do ktorej patrí aj developerská spoločnosť Lucron. Práve tá je vlastníkom pozemkov, kde by nový lukratívny projekt mal vzniknúť. Nový projekt by mal opäť spojiť dve rozdelené časti, medzi ktorými stojí Most SNP.

„Predstavujeme komplexný plán pre obnovu unikátnej lokality pod hradom. Projekt Vydrica postupne vyzrieval do súčasnej podoby, ktorá spĺňa všetky potreby moderného, kvalitného a pocitovo príjemného miesta, a to nielen pre budúcich obyvateľov, ale pre všetkých Bratislavčanov,“ uviedol Juraj Rehák, člen dozornej rady Vydrica Development, a.s.. Dodal, že tomuto projektu, predchádzali roky štúdií.

Dobudovaním chýbajúcej centrálnej časti mesta – Vydrice,  tak príde k transformácii celej centrálnej mestskej zóny a mentálny stred mesta sa vráti do pôvodnej polohy s hradom ako stredom mesta. 

Zdroj: CA

​​Na budúcej podobe štvrte Vydrica pracuje skúsený tím architektov, pôsobiacich doma aj vo svete, pod vedením štúdia Compass Architekti. „K projektu pristupujeme od začiatku s pokorou. Vážime si možnosť pripravovať projekt, ktorým dopovieme príbeh rozseknutého mesta a vytvoríme živý verejný priestor, ktorý rozšíri bratislavské korzo,“ hovorí architekt Juraj Benetin.

Zdroj: CA

​​Tvarovanie a výraz Vydrice sú podľa developera postavené na poznaní historických súvislostí a vychádzajú z daností miesta. Vydrica podľa nich prepojí nábrežie Dunaja s hradným kopcom a vyplní líniu od Zuckermandelu po zámocké schody a podmostie. Centrálnym verejným priestorom Vydrice bude námestie v blízkosti Vodnej veže.

Developer na pozemku zachová okrem vzácnej Vodnej veže aj historické ľadové jamy, pozostatky Kempelenovho vodovodu, či fragmenty oporného múru za Arsenalom, ktoré použije v častiach projektu. Návrh podľa developera plne rešpektuje schválený územný plán a z neho vychádzajúce územné rozhodnutie

Projekt ráta s tromi etapami výstavby. Predpokladaný termín dokončenia prvej etapy je v druhom kvartáli roku 2022. Vydricu bude tvoriť kombinácia samostatných obytných budov, administratívnych priestorov a retailu. Stavebné práce, súvisiace so začiatkom výstavby, sú naplánované už v prvej polovici roku 2019.

(lb)

Páčil sa vám článok?