FOTO: Takto napreduje výstavba novej autobusovej stanice na Nivách

7.3.2019
0
Stanica Nivy

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Pohľad z 18. poschodia Nivy Tower (úvodné foto) je dôkazom, že na  stavbe novej autobusovej stanice sa intenzívne pracuje. A čo sa tam v týchto dňoch konkrétne deje?

Ako sme sa dnes presvedčili na vlastné oči, aktuálne sa na stavbe robia posledné časti základovej dosky, v pláne je ich všetky dokončiť (“dobetónovať”) v polovici marca. Celkovo tak bude použitých 37 000 kubických metrov  betónu, ktorý bude tvoriť celú základovú dosku pod Stanicou Nivy.

Budúca stanica sa šplhá v časti od ulice Svätoplukova (teda pri Nivy Tower) nad 3. podlažie, čo je zároveň aj jej finálnym podlažím.

Z ulice Svätoplukova je spojazdnená prvá rampa do garáží, ktorú už stavbári využívajú na zásobovanie stavby materiálom. Na stavbe v tejto chvíli pracuje 18 žeriavov, čo je doteraz najviac. V najbližších mesiacoch budú ďalej budovať železobetónové a oceľové konštrukcie. V pláne je tiež výstavba rampy na strešné parkovisko.

Výstavba novej autobusovej stanice:

Zdroj: Marian Dekan

Rastie aj výšková budova Nivy Tower, na ktorej práve dokončujú 23. podlažie. "Sme tak na výške viac ako 86 metrov z celkových 125 metrov. Z fasády je namontovaných 454 elementov z celkového množstva 1865, čo je takmer štvrtina. Fasádou je už prekrytých prvých desať podlaží," uviedol developer.

​Na najväčšom stavenisku v regióne strednej Európy s rozlohou 4,4 ha a obvodom 1 kilometer aktuálne pracuje takmer 450  robotníkov rôznych profesií. Okrem bežných stavbárskych profesií tu sú aj zateplovači, zdravotechnici, fasádnici, výťahári, majstri pracujúcich so železobetónom, hydroizoláciou či sadrokartónmi, kúrenári, vzduchotechnici a elektrikári.

Výstavba novej autobusovej stanice:

Zdroj: Marian Dekan

​Predpokladaný termín dokončenia hrubých prác je približne koniec štvrtého kvartálu 2019.

Nová autobusová stanica, ktorú majú dokončiť v roku 2020, bude kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy. Výstavba projektu Stanica Nivy, ktorý má celkovo stáť 345 miliónov eur, sa začala v máji 2017 prácami na administratívnej budove Nivy Tower. Asanačné práce na mieste starej autobusovej stanice sa začali v októbri 2017 a boli dokončené v januári 2018. Funkciu doterajšej autobusovej stanice plní náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave.

V rámci rozsiahlej obnovy časti ulice Mlynské nivy, pri rozostavanej novej autobusovej stanici, zrealizoval investor výkop prvej a druhej etapy podzemného kruhového objazdu. V časti prvej etapy momentálne vystužuje železobetónový strop. V druhej etape má pripravený priestor na realizáciu základovej dosky.  

"Rekonštrukciu kanalizačného zberača máme takmer hotovú, v budúcom týždni zrealizujeme posledný bod tohto stavebného objektu - sútokovú komoru. Rekonštrukciu dažďovej kanalizácie máme v časti ulice Mlynské nivy hotovú na 50 percent. Zároveň sme už zrealizovali prvú etapu rekonštrukcie plynového aj vodovodného potrubia," spresnil investor. Z komunikácií zrealizoval jeden jazdný pruh vozovky pre výjazd autobusov z dočasnej autobusovej stanice.  

Časť Mlynských nív pre túto rekonštrukciu v polovici februára uzatvorili pre dopravu. Uzávera potrvá jeden rok. V prvom polroku pôjde o jej úplnú uzáveru, počas druhého polroka bude ulica sprejazdnená pre MHD. Mlynské nivy sa majú po rekonštrukcii stať novým mestským bulvárom. 

(sv, tasr) 

Páčil sa vám článok?