Výstavba bytoviek v Rači: Zastaví ju nový starosta?

16.1.2019
0

Zdroj: Rínok Rača

Páčil sa vám článok?

S výstavbou deviatich bytoviek pre skoro tisíc ľudí nesúhlasia mnohí obyvatelia Rače. Jej veľkým odporcom bol donedávna aj súčasný novozvolený starosta Michal Drotován. Aký názor má však na výstavbu teraz?

V jesenných komunálnych voľbách si Rača zvolila nového starostu Michala Drotována, ktorý spočiatku vystupoval proti výstavbe deviatich budov, do ktorých sa má nasťahovať skoro tisíc ľudí. Mnohým obyvateľom Rače táto výstavba prekáža a nesúhlasia s ňou. Sám Drotován projekt s názvom Rínok Rača ešte ako miestny poslaneca nazval dokonca králikárňou. Vtedy totiž zastupoval občiansku iniciatívu proti výstavbe. Teraz sa však zdá, že stavbe nezabráni.

K samotnému prípadu sa pre sme.sk vyjadril aj exstarosta Rače Peter Pilinský, ktorý stavebné povolenie pre daný projekt už vo svojom pôsobiacom období nepodpísal: ,,Pán Drotován ľuďom sľuboval, že keď vyhrá voľby, bude mať páky navrhovanú výstavbou ovplyvniť. Teraz to asi nevie splniť, tak hľadá výhovorky. Viackrát on aj jeho poradcovia tvrdili, že starosta nemusí podpísať žiadne stavebné povolenie," povedal.

A tak výstavba novej štvrte na mieste bývalých vinárskych závodov v Rači spočinula na pleciach jej niekdajšieho odporcu Michala Drotována. Ako sa teda rozhodne?

Bilancia projektu Rínok Rača je nasledovná: Bude zahŕňať 9 budov, 473 bytov pre 990 ľudí, 3 podzemné garáže pre 822 áut, 200 pracovných miest. Keďže ide o veľký projekt, niet sa čo čudovať, že sa ľudia obávajú možného zhoršenia každodenných dopravných zápch na Račianskej ulici, a navyše toho, že im nová výstavba vezme svetlo a slnko. Práve preto odporcovia stavby žiadali: zrušenie výstavby jedného z nových domov, ktorý by mal vyrásť 17,5 metra od bytovky na Plickovej ulici a zníženie najvyššej 12-poschodovej budovy. 

A ako to so stavbou aktuálne vyzerá? O vyjadrenie sme požiadali nového starostu Rače Michala Drotována. ,,Pripomienkoval som danú stavbu ako účastník konania, aktuálne je na stavbu vydané právoplatné územné rozhodnutie podpísané bývalým starostom Pilinským, ktorým boli všetky stavby umiestnené. Aktuálne rokujem s developerom o možnej redukcii zámeru v zmysle našich pripomienok z územného konania. Po ukončení rokovaní budem informovať obyvateľov o ďalších krokoch a možnostiach, " povedal pre banoviny.sk .

(bal)

Páčil sa vám článok?