Termín spustenia prestavby križovatky Prievoz nie je stále známy

13.10.2018
Križovatka Prievoz

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Kedy sa výstavba diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 citeľnejšie dotkne vodičov, nie je stále známe. Hoci stavebník počítal v októbri so spustením prvej etapy prestavby mimoúrovňovej križovatky Prievoz, momentálne hovorí o dolaďovaní všetkých potrebných opatrení a deklaruje pripravenosť začať s prácami po získaní všetkých povolení.

 Hlavné mesto však upozorňuje, že mu doteraz nebola od stavebníka predložená žiadosť o uzáveru cesty, vrátane dopravno-kapacitného posúdenia. 

"Keď bude hlavnému mestu takáto žiadosť predložená, vrátane všetkých potrebných náležitostí, mesto ju v súlade so zákonom posúdi a bude informovať tak žiadateľa, ako aj verejnosť," povedala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Konzorcium Zero Bypass Limited, koncesionár bratislavského obchvatu D4 a R7, uviedlo, že o dopravných obmedzeniach súvisiacich s rekonštrukciou križovatky Prievoz budú vodiči i obyvatelia Bratislavy včas informovaní. Presný termín však neuviedlo.

V súčasnosti sa, ako tvrdí, dolaďujú všetky potrebné opatrenia, aby bol dosah v rámci rekonštrukčných prác čo najmenší. "Aj z tohto dôvodu sa uvažuje o zriadení dočasného buspruhu na Gagarinovej ulici v smere do centra, časovačoch na semaforoch na niektorých vyťažených úsekoch. Zhotoviteľ je pripravený začať s prácami hneď, ako budú k dispozícii všetky potrebné povolenia a potvrdenia príslušných úradov," spresnilo konzorcium.

V rámci prvej etapy prestavby mimoúrovňovej križovatky Prievoz sa vybudujú nové zjazdy z diaľnice D1 smerom na Bajkalskú a Slovnaftskú ulicu. Vodiči preto budú musieť počítať s citeľnými dopravnými obmedzeniami i so zhustením premávky. Stavebník však deklaruje, že sa bude snažiť minimalizovať dosah výstavby na dopravu v Bratislave. Betonáž či asfaltovanie chce realizovať v nočných hodinách, aby svojimi mechanizmami cez deň nezaťažoval dopravu.

Práce na križovatke Prievoz budú rozdelené do celkovo šiestich etáp a potrvajú zhruba do roku 2020. Keďže sa v rámci stavby D4 a R7 počíta so 14 križovatkami, s obmedzeniami pri ich výstavbe musí verejnosť počítať aj na iných miestach Bratislavy a v jej okolí.

Cieľom projektu D4 a R7 je vybudovanie južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest spájajúcich západ a východ Slovenska. Diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7 s celkovou dĺžkou viac ako 59 kilometrov budú slúžiť ako vonkajší obchvat hlavného mesta. Celková schéma zahŕňa výstavbu 14 križovatiek a 122 mostných konštrukcií vrátane nového mosta nad riekou Dunaj a viaduktu na úrovni Slovnaftu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie