Budova Národnej banky Slovenska ožíva

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nová výšková budova Národnej banky Slovenska na Ulici Imricha Karvaša prednedávnom prešla kolaudáciou. O veľkom sťahovaní, ktoré čaká zamestnancov banky, sme sa pozhovárali s vrchným riaditeľom hospodárskeho úseku NBS Pavlom HRONCOM.

- Kolaudácia novej budovy ústredia NBS sa už skončila a rozhodnutie o užívaní stavby nadobudlo účinnosť 28. februára. V polovici marca sa do objektu začali sťahovať prví pracovníci NBS z odboru hospodárskych služieb. Teda tí, ktorí na svoju každodennú činnosť nepotrebujú celobankové počítačové  siete. V objekte totiž siete ešte nie sú funkčné. Koncom marca bude v novom objekte pracovať asi 40 pracovníkov. Na kompletné presťahovanie všetkých 900 pracovníkov ústredia však budeme potrebovať ešte 3 až 5 mesiacov.

Je pravda, že do doterajšieho sídla NBS na Štúrovej ulici sa má presťahovať Generálna prokuratúra SR?

- Áno. NBS už podpísala zmluvu o prevode tejto budovy na Generálnu prokuratúru SR.

Národná banka Slovenska sídlila vo viacerých budovách v meste. Čo bude s týmito objektmi po presťahovaní personálu do nového sídla banky?

- Pracovníci ústredia sú v súčasnosti rozmiestnení v desiatich rôznych objektoch. Z toho šesť objektov je v správe alebo vo  vlastníctve NBS a štyri užíva formou prenájmu. Všetky prenajaté objekty (na Gajovej, Dunajskej a Gorkého ulici a na Dostojevského rade) postupne uvoľníme, čím sa banke znížia náklady na prenájom. Rozhodnuté je aj o súčasnom archíve NBS na Krajnej ulici, ktorý bude užívať Vojenský historický ústav. O budovu na Vazovovej ulici prejavil záujem Úrad pre finančný trh, o objekt na Záhradníckej ulici má záujem Najvyšší kontrolný úrad SR. Z dvoch zostávajúcich objektov bude jeden NBS využívať ako vzdelávaciu inštitúciu a mestskú pobočku NBS a v druhom, na Cukrovej ulici, bude umiestnený historický a dlhodobý archív NBS.

Pred novou budovou NBS na Ulici Imricha Karvaša mal pribudnúť ďalší jazdný pruh umožňujúci odbočovanie na Mýtnu. Vybuduje sa?

- V súčasnosti sa pripravuje prvá etapa rekonštrukcie križovatky Ulice Imricha Karvaša a Mýtnej ulice, kde bude vybudovaný odbočovací pruh zo Slovanskej ulice cez Ulicu I. Karvaša smerom na Mýtnu ulicu. To umožní vozidlám odbočiť vpravo na Mýtnu ulicu. NBS sa spolupodieľa na financovaní tejto etapy s Magistrátom hlavného mesta Bratislavy.

Zhováral sa Ivan Laurovský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?