Podľa krajského úradu bol porušený zákon

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O dôvodoch rozhodnutia bratislavského krajského úradu zrušiť rozhodnutie stavebného úradu povoľujúce stavbu polyfunkčného objektu Kozia - Zochova sme sa porozprávali s vedúcou oddelenia ochrany prírody, tvorby krajiny a územného plánovania Krajského úradu v Bratislave Janou ZLÁMALOVOU.

- Krajský úrad v Bratislave zrušil územné rozhodnutie prvostupňového stavebného úradu - odboru životného prostredia Okresného úradu Bratislava I - na uvedenú stavbu po preskúmaní kompletného spisového materiálu a dôvodov, ktoré boli uvedené v odvolaní účastníkov konania. Predmetné rozhodnutie zrušil na základe zistenia porušenia stavebného zákona a vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie príslušného stavebného úradu, teda odboru životného prostredia Okresného úradu Bratislava I. Toto rozhodnutie ešte nenadobudlo právoplatnosť, ale nie je proti nemu prípustný riadny opravný prostriedok a je možné preskúmať ho len v rámci mimoriadnych opravných prostriedkov, teda prostredníctvom ministerstva životného prostredia, príslušného súdu alebo prokuratúry.

V čom vlastne spočívalo zistené porušenie stavebného zákona, o ktorom ste sa zmienili?

- Porušenie stavebného zákona sa týkalo najmä samotného premostenia Staromestskej ulice. Po preštudovaní platnej územno-plánovacej dokumentácie  odvolací orgán konštatoval, že pre územie, ktoré je dotknuté navrhovanou stavbou v časti, kde prechádza komunikácia Staromestská, je definovaná funkcia dopravná. Zo záväznej textovej a grafickej časti územného plánu nevyplýva možnosť vertikálneho kumulovania dopravnej a občianskej vybavenosti.

Aké dôsledky má alebo by malo mať rozhodnutie krajského úradu?

- Rozhodnutie Krajského úradu v Bratislave znamená, že stavba v takejto podobe - s premostením - by tam nemala byť.

Zhováral sa Ivan Laurovský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?