Investorov obnovy námestia bude asi viac

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Investorom revitalizácie Námestia SNP bude spoločnosť SNP Invest. O jej úlohe v investičnej príprave obnovy námestia sme sa pozhovárali s predsedom predstavenstva SNP Invest, a.s., Petrom GANDLOM.

- Spoločnosť SNP Invest, ktorá je budúcim investorom revitalizácie Námestia SNP, založila mestská časť Staré Mesto ako jediný vlastník v januári tohto roku. Keďže mestská časť nemá prostriedky na financovanie projektu obnovy, prostredníctvom tejto spoločnosti hľadá nového vlastníka, ktorý sa po kúpe spoločnosti stane nositeľom všetkých práv vyplývajúcich zo zmluvných vzťahov s mestom a mestskou časťou. Filozofia riešenia je v tom, že mestská časť si vytvorením spoločnosti, zabezpečí, že budúci investor, ktorý sa stane vlastníkom SNP Invest, bude realizovať presne to, čo chce mestská časť.

Bude to domáci alebo zahraničný investor?

- Väčšina záujemcov je zo zahraničia, samozrejme, rokujeme aj s domácimi firmami. To súvisí so skutočnosťou, že predpokladané investície predstavujú 2 miliardy korún, čo sú také veľké prostriedky, ktoré si vie väčšinou zaobstarať len zahraničný investor.

Stane sa novým vlastníkom spoločnosti SNP Invest jeden alebo viacerí záujemcovia?

- Doterajšie rokovania ukazujú, že akcionárov bude viac. Vyplýva to z toho, že v projekte dominujú dve až tri skupiny funkcií. Sú to napríklad parkovacie priestory, o ktoré majú záujem investori, investujúci práve do takýchto zariadení a majú už vytvorené systémy na ich prevádzkovanie. Ďalšia skupina investorov má záujem o prevádzkovanie obchodných a reštauračných priestorov a potom skupina, ktorá prevádzkuje rôzne spoločenské priestory. Jednou z nich je napríklad spoločnosť Atak Slovakia, ktorá chce v podzemných priestoroch Námestia SNP postaviť multikino.

Kedy bude známy nový vlastník spoločnosti SNP Invest?

- Máme určitý časový harmonogram, ktorý vyplýva z reálneho stavu rokovaní. Sú investori, ktorí sú schopní okamžite podpísať zmluvu. To však zatiaľ nie je možné pre niektoré nevyjasnené podmienky najmä zo strany hlavného mesta. Predpokladám, že do konca roka podpíšeme predbežnú zmluvu o prevode akcií a všetkých záväzkov budúceho akcionára, ktoré s tým súvisia. Budúci rok by mohol nový vlastník vypísať architektonickú súťaž na riešenie povrchu námestia a koncom roku by sa mohlo vydať stavebné povolenie a začať so stavebnými prácami.

Zhováral sa Milan Šeršík


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?